Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit pe ambasadorul Cord Meier-Klodt, reprezentant special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul reglementării transnistrene.

Ministrul Lazăr Comănescu a salutat eforturile susţinute ale Președinției-în-exercițiu germane a OSCE şi, personal, ale ambasadorului Cord Meier-Klodt, care s-au materializat cu reluarea, după doi ani, a dialogului în formatul „5+2”, singurul cadru consacrat pentru reglementarea pe cale pașnică, politică și negociată a dosarului transnistrean. Demnitarul român a reiterat necesitatea continuării angajării tuturor părților implicate în procesul de negociere și a reconfirmat sprijinul pentru eforturile președinției germane în acest sens. În context, s-a discutat despre perspectivele identificării unei soluţii cuprinzătoare, juste și durabile a conflictului, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și asigurarea, în conformitate cu angajamentele asumate la nivelul OSCE, a unui statut special pentru Transnistria.

Totodată, partea română a evidențiat importanța voinței politice și a unei abordări echilibrate în măsură să faciliteze aprofundarea dialogului pe dosar.

Întrevederea cu ambasadorul Cord Meier-Klodt se circumscrie dialogului regulat al părţii române cu interlocutori relevanţi pentru procesul reglementării transnistrene.

Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. Procesul de negociere a fost reluat în 2016, prin runda organizată la Berlin, la 2-3 iunie 2016. Precedenta reuniune formală în format „5+2” avusese loc la Viena, la 5-6 iunie 2014.