POLITICĂ

WP: instalaţiile de apărare antiaeriană C-300 au constrâns SUA să-şi revadă strategia în Siria

Militarii americani examinează posibilitatea schimbării strategiei în Siria din cauza instalării sistemului rusesc de apărarea antiaeriană, informează SLON cu referire la WASHINGTON POST şi la sursele acestuia din cadrul structurilor de apărare.

https://slon.ru

Potrivit datelor publicaţiei, SUA, din capul locului, n-au prea aprobat patrularea aeriană în Siria, iar instalarea sistemelor de apărare antiaeriană creşte „probabilitatea unui război”, transmite VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

În acelaşi timp, o parte din experţii solicitaţi de cotidian afirmă că, odată cu dislocarea noilor sisteme C-300 şi C-400, nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte securitatea în aer, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

În acelaşi timp, TASS menţionează, referindu-ses la WP, că instalarea sistemelor antirachetare a micşorat probabilitatea de adoptare – de către administraţia preşedintelui SUA – a unei hotărâri privind efectuarea unor lovituri aeriene asupra obiectivelor guvernamentale siriene.

http://tass.ru

Şoigu a anunţat încetarea loviturilor aeriene în raionul Alep

Avioanele ruseşti şi siriene au încetat bombardările oraşului Alep, regimul încetării focului a început a funcţiona marţi, de la ora 10:00, informează RIA NOVOSTI, cu referire la declaraţia şefului Ministerului Apărării al FR, Serghei Şoigu.

https://ria.ru

Loviturile aeriene au încetat înainte de termen spre a introduce, la 20 octombrie, pauza umanitara, menţionează INTERFAX.

Şoigu susţine că aceasta „va permite a garanta siguranţa ieşirii pe şase coridoare a locuitorilor paşnici şi pregătirea pentru evacuare a bolnavilor şi răniţilor din partea estică a oraşului Alep”.

http://www.interfax.ru

Potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, aceasta este o evidentă continuare a eforturilor Moscovei în lupta împotriva teroriştilor.

SUA au declarat că planul rusesc de a suspenda bombardamentele în Alep ar putea deveni o bună soluţie, dar aceasta e prea puţin şi este făcut prea târziu. După cum informează EHO MOSCVÎ, declaraţia a fost făcută de reprezentantul Departamentului de Stat, Mark Toner.

http://echo.msk.ru

Boris Johsnon a cerut Londrei să fie lider în aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Având în vedere „comportamentul crud şi nemilos al ruşilor în Ucraina şi Siria”, Marea Britanie „trebuie să fie lider în susţinerea presiunii şi a sancţiunilor” împotriva Rusiei, consideră şeful MAE al ţării, Boris Johnson, informează RBC cu referire la REUTERS.

http://www.rbc.ru

În acelaşi timp, el a adăugat că Londra trebuie să colaboreze cu Moscova în regiunile care prezintă un interes reciproc, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Kremlinul nu discută posibilele sancţiuni de răspuns din cauza Siriei

Kremlinul apreciază negativ retorica Londrei şi a Washingtonuluil despre sancţiunile în privinţa Rusiei, din cauza Siriei. Totuşi, potrivit ROSBALT, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a declarat că a vorbi despre măsuri de răspuns deocamdată e prematur.

http://www.rosbalt.ru

SUA nu au exclus introducerea de sancţiuni financiare împotriva FR ca răspuns la atacurile hacker

Răspunsul SUA la atacurile cibernetice, în spatele cărora, probabil, stă Rusia, poate include aplicarea de sancţiuni financiare. Potrivit GORDON, declaraţia fost făcută de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Ernest.

El a reamintit că legislaţia îi permite Ministerului Finanţelor al SUA să aplice sancţiuni pentru atacurile cibernetice rău intenţionate nu numai asupra persoanelor fizice, ci şi a unor ţări întregi.

http://gordonua.com

Autorităţile Ucrainei au extins lista de sancţiuni în privinţa Rusiei

Un şir de companii ruse – Rosoboronexportr, KamAZ, UTair, Unistrim, Ijmaş, Sberbank Lizing – sunt incluses în lista extinsă de sancţiuni a Kievului, informează LENTA. În total, sunt incluse 167 de întreprinderi.

https://lenta.ru

Putin a relatat despre modul în care pot fi depăşite sancţiunile antiruse

Oferirea unei maxime libertăţi afacerilor în Rusia este cel mai bun răspuns la sancţiunile introduse împotriva economiei ruse. Declaraţia a fost făcută de către preşedintelel Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei alocuţiuni rostite la congresul organizaţiei de antreprenori, „Delovaia Rossia”, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru

Potrivit afirmaţiilor sale, legătura inversă cu business-ul permite a lua cu promptitudine importate hotărâri de stat. În opinia lui Putin, autorităţile, inclusiv structurile de apărare a legii, trebuie să continue şi să lărgească dialogul cu busines-ul, informează FORBES.

http://www.forbes.ru

În Polonia au fost găsite înregistrările convorbirii lui Tusk cu Moscova în ziua prăbuşirii avionului Tu-154

Potrivit datelor ministrului Apărării din Polonia, Anthony Macherevich, „la câteva ore după catastrofa avionului prezidenţial Tu-154 lângă Smolensk, a avut loc o întrevedere dintre Donald Tusk şi Vladimir Putin (pe atunci premieri ai celor două ţări), în cursul căreia nu a fost menţionate amănuntele publicate mai târziu, referitoare la cele întâmplate”, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Macherevich a spus că ministerul dispune de înregistrarea video corespunzătoare, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

Macherevich a comunicat, de asemenea, că Tusk n-a vorbit despre întrevederea în cauză şi a menţionat că ipoteza catastrofei – care i-a fost pasată lui Tusk – nu corespunde concluziilor făcute mai târziu de către Comitetul Internaţional de Aviaţie, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Trump, dacă învinge în alegeri, este gata să se întâlnească cu Putin până la inaugurare

Candidatul la funcţie de preşedinte al SUA din partea republicanilor, Donald Trump, a declarat că este gata să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cazul victoriei sale la alegerile din 8 noiembrie, informează INTERFAX cu referire la POLITICO.

http://www.interfax.ru

Trump intenţionează astfel, potrivit propriilor afirmaţii, să înlăture posibilitatea unui război cu Rusia, despre care l-a întrebat interlocutorul său, transmite ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Kremlinul a anunţat întâlnirea lui Putin cu Poroşenko în „formatul normand”

Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin va participa la întâlnirea liderilor Germaniei, Franţei şi Ucrainei, care va avea loc la 19 octombrie la Berlin. Pentru prima dată după un an, Putin se va întâlni cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko în „formatul normand”, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Kremlinul a comentat uciderea lui Motorola

Susţinerea de către ruşi a sepatistutlui omorât Arsen Pavlov, poreclit Motorola, nu reflectă linia oficială a autorităţilor. Potrivit SLON, declaraţia a fost făcută de către reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov.

https://slon.ru

Militantul Motorola a fost unul dintre cei mai cunoscuţi activişti ai autoproclamatei Republici Populare Doneţk. El a murit la 16 octombrie, la Doneţk. În liftul casei sale s-a declanşat o instalaţie explozivă, reaminteşte RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

În Rusia au fost desecretizate numele candidaţilor la funcţia de primar din câteva oraşe

Candidaţii la funcţiile de primari ai oraşelor Nefteiugansk, Nijnevaratovsk şi Pîhti-Iaha, unde în cursul săptămânii viitoare trebuie să aibă loc alegerile primarilor, au rugat comisiile de concurs să le secretizeze numele, invocând legea federală „Cu privire la datele personale”. Despre acest lucru au comunicat pentru ZNAK.COM reprezentanţii comisiilor care primesc documente de la cei care vor să participe la alegerile primarilor.

https://www.znak.com

ECONOMIE

Rusia poate renunţa la achiziţia avioanelor străine de pasageri

Vicepremierul FR, Dmitri Rogozin, a anunţat astăzi despre intenţia Rusiei de a reunţa la achiziţiile de avioanel străine de pasageri şi de a trece la producerea de avioane proprii. Astfel de declaraţii funcţionarul le face nu pentru prima dată. Până în prezent, de altfel, totul în acest s-a redus doar la vorbe, menţionează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Putin a aprobat construcţia a două nave pentru studiu seismic în Arctica

Vladimir Putini a aprobat construcţia în Rusia a două nave pentru studiul seismic [permite a depista zăcăminte utile] pe platoul Arcticii pentru 15 miliarde de ruble (~$238,5 milioane de dolari) de la buget, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Oraşului Nijni Novgorod nu-i ajung 10 miliarde de ruble pentru pregătirea Campionatului Mondial 2018

Admininstraţiei oraşului Nijni Novgorod nu-i ajung circa 10 miliarde de ruble (~$159 milioane de dolari) pentru a aduce oraşul în ordine către campionatul lumii la fotbal din anul 2018. Declaraţia a fost făcută de către primarul oraşului, Ivan Karnilin, transmite TASS.

Meciurile campionatului mondial la fotbal vor avea loc de la 14 iulie până la 15 iulie 2018, pe 12 stadioane din 11 oraşe ale FR.

http://tass.ru

SOCIETATE

Banca britanică a comentat închiderea conturilor RT

Royal Bank of Scotland (RBS) a contestat închiderea conturilor postului rusesc de televiziune RT, menţionând respectivele conturi sunt, în continuare, deschise şi disponibile pentru operaţiuni, informează RBC cu referire la REUTERS.

http://www.rbc.ru

„RBS şi-a anulat măsura punitivă după ce Moscova a declarat că va îngheţa finanţarea BBC şi va depune o plângere asupra Marii Britanii în organele internaţionale de control, pentru încălcarea angajamentelor în domeniul libertăţii cuvântului”, citează GAZETA.RU un fragment din TIMES.

https://www.gazeta.ru

Patriarhul Kirill i-a dăruit Elizabetei a II-a o icoană şi a primit un tablou

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriahul Kirill, a avut astăzi o întrevedere cu regina Marii Britanii, Elizabeta a II-a, şi cu Arhiepiscopul de Canterbury. Se apropie de sfârşit vizita de patru zile a patriarhului în Marea Britanie, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Purtătorul de cuvânt al patriarhului a relatat că, în cadrul întâlnirii cu regina, patriarhul a discutat situaţia creştinilor în Orientul Apropiat şi Europa, transmite VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

Navalnîi a relatat despre alocarea a 877 de milioane de ruble Fondului Ecaterinei Tihonova

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Alexei Navalnîi a calculat că Fondul „Innopractica” al Ecaterinei Tihonova, pe care mass-media o consideră drept fiica preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în anii 2015-2016 a primit nu mai puţin de 877 de milioane de ruble (~$ 13,9 miliarde de dolari), informează MEDUZA.

Potrivit Fondului lui Navalnîi, „Innopractica” a câştigat concursurile în faţa unei companii de stat în valoarede aproape 452 de milioane de ruble. Printre companiile respective se numără Rosneft şi Transneft. În afară de asta, după cum afirmă Navalnîi, „Innopractica” a primit contribuţii speciale în valoare de 425 de milioane de ruble. Nu se ştie din ce surse au venit aceşti bani.

https://meduza.io

MOLDOVA

Ambasada FR în Moldova este indignată de declaraţia lui Chirinciuc despre ruşi

Ambasada FR în Moldova este indignată de declaraţia ministrului Transporturilor din Moldova, Iurie Chirinciuc, despre ruşi. Ambasada şi-a exprimat speranţa că autorităţile moldoveneşti, inclusiv organele de drept, vor reacţiona la declaraţia ministrululi, transmite NM.

Anterior, Chirinciuc, pe blogul personal, a făcut afirmaţii potrivit cărora Moldovei îi va fi rău cu Rusia, argumentând prin faptul că „majoritatea ruşilor sunt leneşi şi beţivani”.

http://newsmaker.md

Rogozin: răuvoitorii Transnistriei pot folosi conflictul politic intern din republică

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a vorbit la postul de televiziune RTR MOLDOVA despre rezultatele vizitei sale în Transnistria şi Moldova. El a spus că Rusia este interesată de stabilitatea politică în republică, menţionând că „mulţi răuvoitori vor folosi numaidecât conflictul intern politic din republică”, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Rezumând întrevederile cu autorităţile moldoveneşti, el a remarcat că astăzi s-au profilat noi tendinţe în relaţiile Moscovei cu Chişinăul. Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia şi Moldova au trecut la un dialog mai plăcut.

http://novostipmr.com

În Găgăuzia se va desfăşura o misiune culturală şi de afaceri din Sankt-Petersburg

Vizita unei misiuni culturale şi de afaceri din capitala de Nord al Rusiei este planificată în Găgăuzia pentru 4-6 noiembrie. Evenimentul urmăreşte dezvoltarea relaţiilor economice, crearea de întreprinderi comune şi lărgirea producţiei companiilor din Petersburg pe teritoriul autonomiei în domeniul ocrotirii sănătăţii, al turismului etc., informează RTR MOLDOVA.

http://rtr.md