Consolidarea flancului estic al NATO prin întărirea capacităților de descurajare ale aliaților în zona Mării Negre este vitală în contextul de insecuritate creat după anexarea Peninsulei Crimeea, a declarat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia sărbatoririi, luni, la Washington a Zilei Armatei României, informează Ambasada României în SUA într-un comunicat de presă.

La recepția organizată la Ambasada României din Washington au fost prezenți 200 de invitați, printre care și Tom Goffus, adjunctul asistentului secretarului american al apărării pentru Europa și NATO, care a subliniat că România și SUA împărtășesc un parteneriat profund și durabil. El a afirmat că România, împreună cu Statele Unite Americii, veghează la Marea Neagră pentru a menține această zonă în siguranță.

În mesajul transmis participanților la eveniment, George Maior a vorbit despre rolul major pe care armata română îl are în prezent pentru garantarea securității naționale și a aliaților, subliniind contribuțiile recente substanțiale ale țării noastre în teatrele de război, precum și profesionalismul și sacrificiile uriașe ale soldaților români.

De asemenea, ambasadorul României a remarcat procesul accelerat de modernizare a capabilităților militare, realizat cu sprijinul Statelor Unite ale Americii, în parteneriat cu industria românească de apărare, pe fondul deciziei autorităților române de a susține creșterea alocațiilor bugetare pentru apărare la 2%.

În mesajul transmis în numele secretarului apărării, James Mattis, reprezentantul Departamentului Apărării al SUA, Tom Goffus, a remarcat contribuția excepționala a României în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în parteneriat cu forțele armate ale Statelor Unite ale Americii, eforturile de modernizare ale armatei României, precum și sacrificiul excepțional al militarilor români.

Mesajul transmis de ambasadorul român la Washington survine în contextul în care România a expus deja opțiunea sa pentru o abordare întărită la nivelul flancului estic, mai ales în condițiile viitorului summit NATO, programat pentru 11-12 iulie 2018 la Bruxelles.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a utilizat prilejul discursului său în plenul Adunării Parlamentare a NATO pentru a prezenta prioritățile României pentru viitorul summit NATO, între care se regăsesc întărirea parteneriatului transatlantic, a parteneriatului NATO-UE și, mai ales, înlăturarea diferențelor dintre măsurile aliate privind nordul și sudului flancului estic.

Referitor la Marea Neagră, șeful a statului a spus în acel context  că “prezența înaintată de pe Flancul estic trebuie întărită, mai ales în sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile. De asemenea, diferențele actuale dintre măsurile luate pentru nordul Flancului și cele din sudul său trebuie să dispară, conturând o unică prezență înaintată, robustă, persistentă și predictibilă“.

Viitorul summit al NATO la care cei 29 de lideri euro-atlantici vor lua noi decizii privind adaptarea Alianței la un mediu de securitate provocator va avea loc pe 11-12 iulie 2018 la Bruxelles.

sursa: Calea Europeană