Comunitatea românească din Italia este permanent pe lista de priorități a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP). În acest sens, o delegație MRP, condusă de secretarul de stat Ovidiu Iane, efectuează, în perioada 19-22 octombrie, o vizită de lucru la Cosenza și Reggio Calabria.

Potrivit unui comunicat de presă, secretarul de stat a avut, în decursul zilei de 19 octombrie, la sediul Asociației Comunitatea Românilor în Calabria „Dacia”, o întrevedere cu membrii comunității românești din Cosenza, în vederea identificării problematicilor comunității românești și a strategiilor adaptate specificului acesteia. Oficialul MRP a prezentat obiectivele și inițiativele Ministerului, oportunitățile de finanțare oferite de Guvernul României, precum și demersurile comune ale autorităților din România și Italia în vederea acordării asistenței necesare lucrătorilor români aflați în dificultate.

Totodată, în contextul consolidării relațiilor cu autoritățile regionale și locale, demnitarul MRP a avut întrevederi cu Mario Occhiuto, primarul din Cosenza, Pierluigi Caputo, presedintele Consiliul Comunal Cosenza, precum și cu reprezentantii Provinciei Cosenza, Francesco Antonio Iacucci, Presedinte Provincia Cosenza, Vincenzo Tamburi, Consilier Provincial cu competente pentru politici sociale și imigrație, Felice D’Alessandro, Consilier Provincial  cu competente pentru industrie, transporturi, si activitati productive și Giovanni Cuconato, Responsabil Centrul pentru Ocuparea Fortei de Munca Cosenza.

În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte de discuție precum drepturile, libertățile și responsabilitățile românilor în calitate de cetățeni europeni, piața forței de munca și relațiile cu cetățenii romani, precum și importanța asociațiilor de români din diaspora pentru demararea de proiecte comune.

În continuarea vizitei, secretarul de stat se va deplasa la Reggio Calabria pentru a avea întâlniri atât cu reprezentanți ai instituțiilor administrative și legale, cât și cu membrii comunității de români din Calabria.