POLITICĂ

Reprezentantul permanent al SUA la ONU a comparat „amestecul” Rusiei în alegeri cu o operaţiune militară

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că „amestecul Rusiei” în alegerile preşedintelui SUA poate fi considerat „o operaţiune de luptă”. Potrivit afirmaţiiilor sale, o operaţiune similară Moscova a încercat să desfăşoare în timpul alegerilor şi în alte ţări. Ambasada FR a calificat ca neconcludente cuvintele lui Haley şi s-a sugerat să caute „printre aliaţii şi amicii declaraţi oficial” ai SUA pe cei care s-au amestecat în procesele electorale din SUA „în modul cel mai deschis şi lipsit de tact”.

https://www.vedomosti.ru/

RT a refuzat să se înregistreze în calitate de agent străin la cererea SUA

Postul de televiziune RT nu a executat certinţa Ministerului Justiţiei al SUA a se declara agent străini. Postul în discuţie trebuia să facă asta până la 17 octombrie. Directorul Serviciului pentru relaţii externe al RT a declarat că postul de telelviziune se împotriveşte în mod premeditat deciziei SUA. Ministerul Justiţiei al SUA poate, ca răspuns, să emită un nou avertisment sau să iniţieze o procedură civilă sau penală în privinţa RT.

http://tass.ru/

Ministrul de Externe  al Finlandei a relatat despre sancţiuni şi despre lipsa unei ameninţări din partea RF

Finlanda vrea să întreţină cu FR relaţii bune. Cu toate acestea, în ţară se consideră inacceptabilă situaţia cu Crimeea şi nu vor putea nicidecum să influenţeze anularea sancţiunilor anti-ruse. Declaraţiile au fost făcute de ministrul de Externe al Finlandei, Timo Soini. În afară de asta, Finlanda nu percepe Rusia ca pe o ameninţare. În acelaşi timp, Soini nu a exclus intrarea ţării în NATO.

https://www.kommersant.ru/

Ministerul de Interne al Rusiei nu exclude instalarea unor posturi de frontieră temporare la hotarul cu Belaru

Ministerul de Interne al FR a comunicat posibilitatea instalării unor posturi restrictive la hotarul cu Belarus în timpul desfăşurării Campionatului Mondial la fotbal în anul 2018. În luna februarie, şeful FSB Alexandr Bortnikov a ordonat să fie stabilită zona de frontieră în regiunile FR limitrofe cu Belarus, din cauza că cetăţenii ţărilor terţe nu vor putea traversa legal hotarul FR cu Belarus, deoarece nu există puncte de trecere a frontierei.

https://www.kommersant.ru/

Putin a „demascat” din nou Occidentul la şedinţa clubului de discuţii Valdai

La 19 octombrie,  preşedintele FR Vladimir Putin a rostit un discurs la şedinţa clubului de discuţii Valdai în oraşul Soci. El a declarat că situaţia din Catalonia, ca şi cea din Kurdistanul irakian, este consecinţa dublelor standarde ale Occidentului şi a reamintit că ţările UE s-a comportat în mod diferit în situaţia cu Kosovo şi Crimeea, pentru „a-i face pe plac, ca să vorbesc pe şleau, fratelui mai mare din Washington”.

https://republic.ru/

Putin a numit Occidentul principalul beneficiar al câştigurilor de pe urma revoluţiei din 1917. El a declarat că realizările Occidentului în secolul al XX-lea s-au întâmplat, de facto, datorită victoriei comunismului în FR. În opinia sa, depăşirea segregării rasiale, dezvoltarea învăţământului şi garanţiile drepturilor omului, inclusiv drepturile femeilor, au devenit tot atâtea răspunsuri la provocările URSS.

http://www.interfax.ru/

În afară de asta, Putin a declarat că „unele ţări” imită lupta împotriva terorismului. În Orientul Apropiat, „unii dintre colegii noştri fac tot posibilul ca haosul din regiune să devină permanent. Cuiva i pare până acum că un asemenea haos poate fi dirijat”. Rusia, însă, prin acţiunile sale „echilibrate şi pline de acurateţe”, contribuie la normalizarea situaţiei din regiune.

https://www.kp.ru/ 

... şi a declarat că Kievul nu a făcut niciun pas pentru executarea acordurilor de la Minsk

Putin a declarat că actualele autorităţi de la Kiev sabotează acordurile de la Minsk, „toţi au înţeles demult că actuala conducere a Ucrainei nu este aptă să le îndeplinească”. În acelaşi timp, el a subliniat încă o dată că o altă cale decât realizarea acordurilor de la Minsk nu există.

http://tass.ru/ 

... şi a comentat rotaţia guvernatorilor

Putin a declarat că rotaţia guvernatorilor a fost îndreptată spre crearea „unui nou corp de guvernatori, din oameni tineri, de perspectivă, moderni”. Potrivit afirmaţiilor sale, rotaţia va continua, dar va fi efectuată „cu atenţie” şi „prudenţă”, „ca să avem mereu un echilibru între profesioniştii versaţi şi de nădejede şi cei care îşi încep calea”. În ultima lună, în FR au fost schimbaţi 11 guvernatori.

http://www.rbc.ru/ 

... şi a admis victoria unei femei la alegerile preşedintelui

Răspunzând la întrebarea dacă o femeie poate să devină următorul preşedinte, Putin a declarat că „la noi totul e posibil”.

La 18 octombrie, prezentatoarea de televiziune Xenia Sobceak şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile preşedintelui în anul  2018. Ea se poziţionează drept „un candidat împotriva tuturor”.

https://ria.ru/ 

Sobceak a declarat că nu are un program politic

Jurnalista Xenia Sobceak, care şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al  Rusiei, a declarat într-un interviu pentru GUARDIAN că nu are un program politic. „Nu am pondere politică şi nu am câştigat dreptul de a lansa un program politic”, a declarat ea, GARDIAN comentând ironic că este cea mai indiferentă afirmaţie pentru omul care îşi începe campania prezidenţială.

http://www.rbc.ru/

În interviu, ea recunoscut că are şanse nu prea mari şi că nu are un program politic şi un partid, drept care îi rămâne să procedeze ca un paratrăsnet pentru toţi cei nemulţumiţi de regimul politic al preşedintelui Putin.

http://www.interfax.ru/ 

În staff-ul preelectoral al lui Sobceak a fost chemat creatorul imaginii lui Timoşenko

În cadrul staff-ului preelectoral al Xeniei Sobceak a fost invitat consultantul politic Alexei Sitnikov. Potrivit unor surse, el poate fi numit în fruntea staff-ului.

https://tvrain.ru/

ECONOMIE

Rosneft a început un proiect petrolier cu Kurdistanul irakian

Rosneft şi guvernul Kurdistanului irakian au anunţat începutul realizării proiectului pe teritoriul regiunii. Conform planului, cota companiei ruseşti va fi de 60%. Restul va rămâne KAR Group, care operatorul curent al conductei de gaze.

Bagdadul a numit drept ilegale toate acordurile pe care Rosneft le-a încheiat cu kurzii irakieni.

http://www.rbc.ru/

Serviciul federal antimonopol a propus restricţionarea cotei statului în domeniul bancar

Serviciul federal antimonopol intenţionează să expedieze Băncii Rusiei propunerea privind restricţionarea cotei statului în sectorul bancar, scrie IZVESTIA. Se subliniază că nu este vorba despre reducerea cotei actuale.

Conform aprecierilor analiştilor de la Raiffeisenbank, cota statului în băncile ruseşti constituie 66%, în Europa cota respectivă nu depăşeşte 20%.

https://iz.ru/

SOCIETATE

Şeful Roskino a vorbit despre hărţuirile lui Harvey Weinstein

Şeful Roskino, prezentatoarea la PERVÎI KANAL Elena Mţituridze, a spus că a fost supusă hărţuirilor din partea procucătorului Harvey Weinstein. În total, au avut loc trei incidente, inclusiv în Veneţia, în anul 2004. Ei s-au înţeles să-şi dea întâlnire în cafenea, dar la întâlnire a venit asistentul lui Weinstein, care a declarat că acela se simte rău şi i-a propus să urce în cameră. După ce au urcat, asistentul a părăsit camera, iar Weinstein a ieşit în capot şi i-a propus să-l maseze. Prezentatoarea a  reuşit să părăsească odaia. 40 de femei au făcut declaraţii cu privire la hărţuirile lui Weinstein.

https://republic.ru/

Lui Medinski nu i-a fost luat titlul ştiinţific

Prezidiul Comisiei superioare de atestare s-a pronunţat, azi, împotriva retragerii titlului de doctor în istorie ministrului Culturii Vladimir Medinski. Împotrivă au votat 14 oameni, 6 s-au pronunţat pentru retragerea titlului respectivi. Hotărârea definitivă va fi luată de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei. Anterior, ministrul Educaţiei Olga Vasileva s-a pronunţat în favoarea lui Medinski.

https://www.vedomosti.ru/

Retragerea titlului de doctor în istorie lui Vladimir Medinski a fost cerută Ministerului Educaţiei de către un grup de savanţi în anul 2016. În opinia semnatarilor, lucrarea lui Medinski poartă nu caracter neştiinţific. S-a aflat, de asemenea, că el, probabil, nu şi-a susţinut teza deloc sau şi-a susţinut-o cu încălcări serioase de procedură.

https://meduza.io/

MOLDOVA

În Transnistria se colectează semnături întru susţinerea prezenţei trupelor FR

Reprezentanţii organizaţilor obşteşti de veterani din Transnistria, în cooperare cu Federaţia sindicatelor, a anunţat colectarea de semnături întru susţinerea actualului format al operaţiunii de pacificare şi împotriva retragerii pacificatorilor şi a militarilor FR din regiune. Anterior, Curtea Constituţională a Moldovei a declarat drept neconstituţională prezenţa Grupului Operativ al Trupelor Ruse în Transnistria, asimilându-l „trupelor de ocupaţie”.

https://point.md/

Kranoselski: în Moldova trebuie lucrat cu cei care adoptă decizii reale

Ministrul de Externe al autoproclamatei republici din stânga Nistrului Viali Ignatiev i-a prezentat liderului regiunii un raport asupra călătoriei sale în Rusia. El a spus că Transnistria şi Rusia se pronunţă pentru reluarea formatului 5+2. Krasnoselski a subliniat, la rându-i, importanţa unui dialog constructiv cu Moldova, „oricât ar fi de complicat”. El a adăugat că „în procesul de interacţiune cu partea moldovenească trebuie lucrat cu cei care iau hotărâri reale”.

https://novostipmr.com/