Premierul britanic Theresa May i-a îndemnat pe omologii ei europeni, la summitul de la Bruxelles, să o ajute să găsească un acord cu privire la un Brexit pe care ea să-l poată apăra apoi în faţa concetăţenilor ei, relatează AFP.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru ca să ajungem la un rezultat pe care noi să-l putem susţine şi apăra în faţa concetăţenilor noştri”, a pledat ea joi, la o cină cu ceilalţi 27 de şefi de stat şi de guverne din UE.

Europenii s-au reunit vineri pentru a evalua, fără ea, negocierile.

Ei au preconizat să facă un gest şi să accepte „pregătiri interne” în vederea viitoarelor negocieri cu privire la relaţia post-Brexit, pe care Londra le aşteaptă cu nerăbdare.

Însă ei urmează să rămână neclintiţi asupra necesităţii încheierii mai întâi a negocierilor cu privire la modalităţile divorţului, iar după aceea să se lanseze în negocieri pe tema comerţului.

„Nu există un progres suficient” pentru a deschide această a doua fază de negocieri, a insistat cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel la sosirea sa la Bruxelles.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus, la rândul său, că Cei 27 vor da dovadă de o unitate „foarte puternică” în faţa Londrei. „Suntem uniţi cu toţii în constatări, interese şi ambiţii”, a spus el.

Germana şi francezul au îndemnat la aceeaşi unitate în problema Cataloniei, reiterându-şi în faţa presei susţinerea apăsată faţă de Madrid.

Nu există „vreun spaţiu în vederea vreunei intervenţii a UE” în dezbatere, a tranşat ulterior preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

sursa: news.ro