Președintele Klaus Iohannis a anunțat la sosirea sa la Consiliul European că a convenit cu președintele instituției, Donald Tusk, organizarea unui summit informal al UE pe data de 9 mai 2019, de ziua Europei, la Sibiu.

„Avem azi și mâine întrunirea Consiliului cu o agendă bogată și aș menționa câteva teme care sunt foarte importante pentru noi în România. Președintele Tusk va prezenta ceva ce se numește Agenda Liderilor, o agendă care arată când și unde ne vom întâlni pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, pentru că în prima jumătate a anului 2019 România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene și ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune”, a spus președintele în cadrul unor declarații de presă. 

„S-a convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, în România, mai exact o reuniune care se va desfășura la Sibiu și va fi una ultima întâlnire, în urma căreia vom trage anumite concluzii în ce privește viitorul Uniunii, agenda strategică cum spunem noi. (…) Este o oportunitate. Dacă putem să serbăm ziua Europei cu un summit în România cred că e un lucru extraordinar de bun”, a mai punctat președintele.

România ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care vă găzdui un summit al șefilor de stat sau de guvern chiar de Ziua Europei – 9 mai – în contextul unui anunț făcut de președintele Consiliului European, Donald Tusk, privind lansarea unei agende a liderilor UE.

Anunțul șefului Consiliului European cuprinde un ambițios program de 13 summituri în doi ani pentru a relansa Uniunea Europeană după șocul Brexit-ului și provocările care pun la grea încercare evoluția și dezvoltarea Uniunii. În contextul președinției române a Consiliului UE din 2019, dar și a solicitării președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker de a organiza un summit post-Brexit la Sibiu pe 30 martie 2019, Donald Tusk a propus ca summitul de la Sibiu să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, atunci când vor fi aniversați 69 de ani de la Declarația Schuman.

În agenda propusă de Donald Tusk summitul de la Sibiu ar urma să se concentreze pe implementarea agendei liderilor propusă de președintele Consiliului European și pe pregătirea agendei strategice pentru perioada 2019-2024, un nou ciclu politic în Europa cu o nouă configurație a Parlamentului European și a Comisiei Europene.

sursa: caleaeuropeana.ro