POLITICĂ

Moscova a ameninţat Washingtonul cu un răspuns „asimetric” la sancţiunile privind Siria

În cazul în care SUA vor introduce sancţiuni împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Siria, Moscova poate răspunde asimetric. Declaraţia a fost făcută de ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov, transmite SLON.

https://slon.ru

Potrivit afirmaţiilor sale, SUA nu tind să caute scheme viabile de interacţiune, care nu ar contrazice promisiunile autorităţilor americane, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Conducătorii ministerelor de externe din SUA şi Marea Britanie nu au exclus introducerea unor sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei şi Siriei din cauza agravării situaţiei în Alep, reaminteşte KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Mogerini: UE nu a pledat pentru sancţiunile împotriva Rusiei din cauza Siriei

Şeful diplomaţiei europene, Federica Mogerini, a declarat că nicio ţară din UE nu a propus deocamdată introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Siria, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Săptămâna trecută, FINANCIAL TIMES a comunicat că chestiunea introducerii de sancţiuni în privinţa Rusiei va fi discutat în cadrul întrevederii şefilor ministerelor de externe ai UE, la 17 octombrie, reaminteşte INTERFAX.

http://www.interfax.ru

MAE al FR a făcut bilanţul summit-ului BRICS

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a făcut bilanţul summit-ului BRICS în oraşul indian Goa, informează LENTA.

https://lenta.ru

Preşedintele FR, Vladimir Putin, într-un format închis, cu liderii BRICS, în Goa, a explicat poziţia Kremlinului privind conflictul sirian şi atitudinea faţă de politica americană, a comunicat Reabkov pentru RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

El a menţionat, de asemenea, „formulările bune [...] privind inadmisibilitatea unor măsuri unilaterale cu caracter de sancţiune, importanţa eforturilor de contracarare a terorismului”, transmite RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com

Baza militar-maritimă a FR din Tartusul sirian rămâne pentru 49 de ani

Acordul privind dislocarea în portul sirian Tartus a bazei militar-maritime a Rusiei va fi limitată în timp, a informat pentru RIA NOVOSTI o sursă din parlament. „Acordul asupra Tartusului nu va fi pe un termen nedefinit: este vorba de 49 de ani”, a spus el.

https://ria.ru

Un general polonez a relatat despre „invazia Rusiei” în ţările baltice

Rusia pregăteşte o invazie în ţările baltice, este convins fostul adjunct al şefului Biroului securităţii naţonale al Poloniei şi ex-comandant a unităţii speciale GROM, generalul Roman Polko. Potrivit LIFE, el a făcut această declaraţie într-un interviu acordat postului de teviziune polonez, TVN24.

https://life.ru

În opinia sa, drept pretext pentru agresiune poate fi demontarea monumentelor ostaşilor sovietici sau apărarea intereselor minorităţii rusolingve în Estonia sau Letonia, citează LENTA afirmaţiile generalului.

https://lenta.ru/

Instanţa în Lituania îl va interoga pe Mihail Gorbaciov în dosarul privind evenimentele din anul 1991

Instanţa regională din Vilnius, care examinează dosarul privind luarea cu asalt a centrului de televiziune din Vilnius la 13 ianuarie 1991, a luat hotărârea de a-l interoga în calitate de martor pe fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

După se aşteaptă, Ministerul Justiţie din Lituania va apela la Rusia cu o rugăminte de asistenţă juridică, informează EHO MOSCVÎ. Vilniusul a încercat şi mai înainte să-l convoace pe Gorbaciov în acest proces, dar tentativele nu s-au încununat de succes.

http://echo.msk.ru

La rândul său, Fondul Gorbaciv a declarat, pentru TASS, că „în ceea ce priveşte evenimentele de la Vilnius din anul 1991, Mihai Gorbaciov s-a pronunţat nu o dată în cărţile sale”.

http://tass.ru

ECONOMIE

Medvedev: Rusia a depăşit cea mai complicată perioadă a economiei

Rusia a depăşit cea mai complicată perioadă a economiei, a declarat primul ministru Dmitri Medvedev la şedinţa Consiliului Consultativ pentru Investiţiile Străine, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

Potrivit INTERFAX, Medvdeev a declarat că inflaţia în anul viitor în Rusia poate constitui 4%, menţionând că „acum e cea mai mică inflaţie din toată perioada de existenţă în Rusia a economiei de piaţă, adică, propriu-zis, din ultimii 25 ani”

http://www.interfax.ru

Ministerul Muncii: veniturile reale ale ruşilor se vor restabili către finele anului 2018

Veniturile reale ale cetăţenilor ruşi se vor restabili la nivelul de până la criză către finele anului 2018. Declaraţia a fost făcută de mininstrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Maxim Topilin, în direct, la postul de televiziune NTV.

http://www.ntv.ru

AvtoVAZ a trecut la săptămână de lucru redusă

O parte din producţiile dislocate în Togliatti ale AvtoVAZ a intrat în regimul de muncă de patru zile pe săptămână, de la 17 octombrie, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Regimul de cinci zile se va păstru doar pentru linia la care sunt produse Lada Largus, Lada XRay şi automobilele concernului Renault-Nissan, precizează TASS.

http://tass.ru

Un astfel de regim va funcţiona până la mijlocul lunii februarie, menţionează EHO MOSCVÎ. În acest an, întreprinderea deja a lucrat cu un asemenea grafic, timp de o jumătate de an, din cauza cererii scăzute pentru autoturisme. Salariul angajaţilor a fost micşorat cu 20%.

http://echo.msk.ru/

Guvernul vrea să îngheţe indexarea capitalului matern până în anul 2020

Guvernul FR pregăteşte un proiect de lege privind posibila „îngheţare” a indexării capitalului matern până în anul 2020.

http://www.interfax.ru

De asemenea, proiectul prevede unificarea indexării pentru un şir de plăţi sociale, în special erorilor Rusiei, ai URSS, veteranilor, invalizilor etc., menţionează FORBES.

http://www.forbes.ru

SOCIETATE

În Marea Britanie au fost blocate conturile postului de televiziune RT

Toate conturile postului de televiziune RUSSIA TODAY în Marea Britanie sunt blocate.

Ministerul Finanţelor din Marea Britanie a promis emiterea în timpul apropiat a unei declaraţii în legătură cu cele întâmplate.

https://meduza.io

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat blocarea conturilor drept o încălcare a libertăţii cuvântului şi presei şi a promis că Moscova îi va cere în timpul apropiat Londrei să explice situaţia, transmite TASS.

http://tass.ru

Aeroporturile din Ucraina au fost obligate să renunţe la limba rusă până la 1 decembrie

Aeroporturile din Ucraina trebuie să debaraseze de limba rusă şi de denumirile comuniste. Declaraţia a fost făcută de ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Vladimir Omelean, transmite ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Bîkov: ordinul tacit al Kremlinului de a-i reîntoarce pe copiii elitei de peste hotare reaminteşte de iunie 1941

Dispoziţia tacită a administraţiei prezidenţiale a FR privind reîntoarcerea copiilor şi părinţilor funcţionarilor ruşi de peste hotare în Rusia vorbeşte despre evenimente de răsunet care se pregătesc în ţară sau despre o tentativă de a crea o asemenea impresie, a presupus poetul rus Dmtiri Bîkov în direct la postul de radio DOJDI.

https://tvrain.ru

Potrivit afirmaţiilor lui Bîkov, a găsi un analog ordinului dat de Kremlin de a le reîntoarce acasă pe rudele elitei ruseşti este foarte complicat. Potrivit afirmaţiilor sale, singurul exemplu asemănător sunt evenimentele din 1941, transmite GODRON.

„Mobilizarea în masă a ruşilor care locuiesc peste hotare a fost efectuată o dată şi atunci nu brusc – în iunie 1941”, a rezumat Bîkov. ‚

http://gordonua.com

Avocat: condamnatul pentru uciderea Annei Politkovskaia este rugăt să spun că comanditar este Berezovski

De la condamnatul în dosarul asasinatului jurnalistei de la NOVAIA GAZETA, Anna Politkovskaia, Serghei Hadjikurbanov, se cere să depună mărturii împotriva omului de afaceri Boris Berezovski.

Potrivit afirmaţiilor sale, cu aproape o lună în urmă nişte „angajaţi” necunoscuţi, care nu s-au prezentat, i-au cerut să-l numească pe Berezovski drept comanditarul asasinării Annei Politkovskaia. Avocatul său consideră că a fost vizitat de către angajaţi ai FSB.

https://zona.media

Milionov a propus ca numele lui Motorola să-i fie conferit unei şcoli din Petersburg

Deputatul Dumei de Stat Vitali Milionov a propus ca uneia dintre şcolile patriotice din Petersburg să-i fie conferit numele comandantului militanţilor RPD, Arseni Pavlov, cunoscut ca „Motorola”, informează IZVESTIA.

http://izvestia.ru

Parlamentarul intenţionează să apeleze în acest sens la guvernatorul capitalei Nordului, Gheorghi Poltavcenko, transmite ROSBALT. În opinia sa, „aceasta poate fi una dintre şcolile patriotice de tineret sau pur şi simplu o şcoală medie de studii generale”.

http://www.rosbalt.ru

Arseni Pavlov (Motorola) a fost omorât în scara blocului unde locuia în seara zilei de 16 octombrie. El a murit ca urmare a exploziei unei bombe, care s-a declanşat în lift. Autorităţile Republicii Populare Doneţk consideră că sunt implicaţi diversionişti ucraineni, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru

În Crimeea vor să-i instaleze lui Putin un monument în chip de căpitan de corabie

Organizaţia Obşteasccă „Congresul comunităţilor ruse din Crimeea” a început a colecta bani pentru înălţarea unui monument preşedintelui Rusiei, Vladimir Putini, informează DOJDI. Monumentul se planifică a fi instalat până la alegerile şefului statului, care vor avea loc în anul 2018.

https://tvrain.ru

Monumentul se propune a fi făcut din donaţii şi instalat în Simferopol. Autorii ideii propun a-l înfăţişa pe Putin în chip de căpitan de corabie la cârma unei nave. În total, va fi nevoie de 10 milioane de ruble (~159 de mii de dolari), informează ROSIISKAIA GAZETA.

https://rg.ru

MOLDOVA

Guvernul RM a hotărât să-l schimbe pe şeful reprezentanţei locale a companiei de radio şi televiziune

În jurul schimbării conducerii reprezentanţei moldoveneşti a postului de televiziune MIR s-a produs un scandal. Pe şeful său, Ion Terguţă, Guvernul RM a propus să fie demis, iar în funcţie să fie numit directorul adjunct al agenţiei de ştiri MOLDPRES, Valeriu Reniţă. Iniţiativa guvernului n-a fost pe placul ONG-urilor locale de media, care au văzut aici un subtext politic, informează NM.

Compania interstatală de radio şi televiziune MIR a fost creată în anul 1992 şi funcţionează în aproape toate ţările fostei URSS. Acţionarii companiei sunt guvernele ţărilor CSI. În Moldova, canalul are propria reprezentanţă.

http://newsmaker.md

Ministrul Transportului, Iurie Chirinciuc, i-a numit pe ruşi „beţivani şi leneşi”

Şeful Ministerului Transportului, Iurie Chirinciuc, a publicat un articol în care susţine că apropierea dintre Moldova şi Rusia este „cel mai mare rău care li se poate întâmpla cetăţenilor Moldovei”, informează BLOCNOT-MOLDOVA.

Asociaţia jurnaliştilor de limba rusă a cerut, într-o scrisoare deschisă, ca procuratura să ia măsuri în legătură cu declaraţia lui Chirinciuc. În opinia semnatarilor, declaraţia membrului PL cade sub incidenţa articolui 348 al Codului Penal al RM, „Acţiuni deliberate, ce instigă la ura naţională, rasială sau religioasă” şi a articolului 176 al aceluiaşi Cod, „Încălcarea egalităţii cetăţenilor”.

http://bloknot-moldova.md

Transnistria va reacţiona la acţiunile unilateralel al Moldovei

Transnistria va reacţiona la acţiunile unilaterale ale Moldovei. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, şeful regiunii, Evgheni Şevciuk, a dispus elaborarea unor măsuri adecvate.

El a declarat  că în anul 2016 „noi am simţit din nou un spectru suplimentar de influenţă externă” în ceea ce priveşte transportul feroviar şi rutier. El a menţionat, de asemenea, că dosarele penale „iarăşi nu sunt rezolvate”.

Un semnal suplimentar de instabilitate, în opinia lui Şevciuk, sunt declaraţiile reprezentanţilor moldoveni în Comisia Unificată de Control, care i-au numit pe reprezentanţii Transnistriei „grupul Taliban”.

http://novostipmr.com