După mai multe luni de consultări informale, Kremlinul a decis să nu îi permită opozantului Alexei Navalnîi să candideze la alegerile prezidentiale de anul viitor, transmite BBC, care citează două surse din administrația președintelui Vladimir Putin.

-Navalnîi și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale în decembrie 2016. În prezent, el este singurul dintre candidați care desfășoară o campanie activă: a deschis mai mult de 70 de sedii electorale și efectueză tururi și mitinguri de campanie.

Ca o confirmare a deciziei Kremlinului sună și ultima afirmație pe această tema a șefei Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova. Ieri, ea a declarat tranșant că Navalnîi nu poate fi înregistrat în calitate de candidat și că el trebuie să aștepte alegerile prezidențiale din 2028 – când, în opinia ei, expiră interdicțiile civile care i-au fost impuse în baza condamnării penale cu suspendare în dosarul „Kirovles”.

Anterior, în luna iulie, Pamfilova declara că Navalnîi are șanse să fie înregistrat, dacă „se întâmplă un miracol” – anularea condamnării sale sau modificare urgentă a legii electorale.

Navalnîi însă nu vede niciun obstacol juridic în calea înscrierii numelui sau la scrutinul de anul viitor. La fiecare manifestație el declară că dorește să creeze o presiune care să oblige autoritățile să-i înregistreze candidatura.

BBC susține că șeful statului deja a luat decizia de a nu-i permite lui Navalnîi să candideze. Totodată, pentru a nu crea impresia că împiedică criticii regimului să candideze împotriva lui Putin, Kremlinul încearcă să găsească alți candidați „critici față de autorități”, pe care să-i scoată în față. În calitate de „fețe noi” la alegeri ar putea să apară, în plus față de „mascotele tradiționale ale alegerilor” – Ziuganov și Jirinovski – liderului Partidului Creșterii, dar și jurnalista și moderatoarea tv Xenia Sobciak. De altfel, canalul de televiziune „Dojd”, unde Sobciak lucrează în prezent, a anunțat pe Twitter că urmează o declarație importantă a Xeniei, „pe care toată lumea o așteptă”.

sursa: Paginaderusia