Curtea Constituțională a Spaniei a declarat nulă legea din 6 septembrie în baza căreia autoritățile catalane au organizat referendumul de independență, a comunicat marți un purtător de cuvânt al instanței, transmite Reuters.

Parlamentul catalan a votat pe 6 septembrie, cu majoritatea formată de partidele proindependență, legea ce prevedea organizarea unui referendum de autodeterminare în această regiune a Spaniei, deschizând o gravă criză cu Madridul.

Curtea Constituțională a suspendat într-o primă fază legea referendumului pentru a-i examina legalitatea, însă guvernul catalan a ignorat decizia Curții, organizând pe 1 octombrie scrutinul.

Catalonia a trecut prin cea mai tensionată zi din istoria sa recentă. Referendumul prin care catalanii speră să se rupă de Spania a dus la confruntări violente în stradă.  Deşi intimidaţi de forţele de ordine, catalanii au mers la vot. Şi nu au fost deloc puţini, dacă e să ne luăm după anunţul oficialilor din Barcelona.

Potrivit acestora, aproximativ 2,2 milioane de oameni au venit la urne, din cele cinci cu drept de vot. Demersul lor nu va avea niciun rezultat, le transmit oficialii de la Madrid, care au anunţat că nu recunosc votul din Catalonia. La Barcelona, liderii au anunțat demararea pașilor pentru proclamarea republicii independente.

sursa: Agerpres