POLITICĂ

-Putin a introdus sancţiuni împotriva Coreii de Nord ca răspuns la testele nucleare

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la introducerea de restricţii împotriva Coreii de Nord în domeniul colaborării ştiinţifico-tehnice ca răspuns la efectuarea unor teste nucleare. Sancţiunile se introduc în sensul rezoluţiei Consiliului de securitate al ONU, transmite RBC. Putin a dispus, de asemenea, privarea navelor maritime, implicate în realizarea programului nuclear al Coreii de Nord, de întregistrarea de stat în Rusia, precum şi faptul de a li se interzice intrarea în porturile ruseşti.

http://www.rbc.ru/

-Experţii Clubului „Valdai” au întrevăzut ameninţarea unui mare război

Şedinţa Clubului „Valdai” are loc la Soci în perioada 16 – 19 octombrie. Tema propusă în anul curent spre dezbatere preşedintelui Vladimir Putin şi celorlalţi participanţi la întâlnirea politicienilor şi experţilor din 35 de ţări sună astfel: „Distrugerea făuritoare: va apărea oare din conflicte o nouă ordine mondială?”, transmite VEDOMOSTI.

https://www.vedomosti.ru/

În raport se conţiin teze despre faptul că „politica mondială capătă trăsăturile unui cabaret năsăbuit”, iar „frivolitatea strategică” crescândă a unui şir de lideri mondiali – adică „disponibilitatea de a crea situaţii riscante de dragul unor interse tactice de moment” – e pe punctul să provoace un nou conflict global.

https://www.kommersant.ru/

Autorii raportului menţionează că dispariţia URSS a condus la „dispariţia fricii de un mare război” care, „în diferite epoci, a servit drept limitator natural al ambiţiilor” marilor puteri, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

-Putin a influenţat regrupările de personal din „Rusia Unită”

Decizia privind numirea fostului şef al regiunii Pskov, Andrei Turceak, în funcţia de şef al Consiliului general al „Rusiei Unite” a fost luată de preşedintele Rusiei Vladimir Putin, scrie VEDOMOSTI cu referire la propria sursă. Intelocutorul publicaţiei l-a numit pe Turceak „fiul lui Putin”, care „se va orienta la conducerea administraţiei preşedintelui”.

https://www.vedomosti.ru/

Primul „test” al lui Turceak în fruntea „Rusiei Unite” vor deveni alegerile preşedintelui din martie 2018. Regrupările de personal în conducerea partidului „măresc – potrivit experţilor – şansele că Putin va fi înaintat anume de «Rusia Unită»”.

https://tvrain.ru/

-Putin a început a-i numai mai frecvent pe guvernatori „varegi”

În ultimii 5 ani, noi guvernatori devin tot mai frecvent „varegii” [aşa erau numiţi în Rusia originarii din Scandinavia; străini, venetici] din centrul federal şi alte regiuni, rezultă din ancheta RBC. Din 2012, acest număr a crescut până la 64% faţă de 48%, în anii 2008 – 2012. În opinia experţilor, Kremlinul îi numeşte pe varegi pentru un mai bun control asupra regiunilor, spre a exclude transformarea lor în ocini de familie sau de clan. Mărirea numărului de varegi este legată, de asemenea, de tendinţa de eroziune a federalismului şi perspectiva contopirii regiunilor.

http://www.rbc.ru/

-Kremlinul măsoară ratingul Xeniei Sobceak

Administraţia preşedintelui efectuează sondaje sociologice şi studiază ratingurile electorale ale moderatoarei de televiziune cu viziuni opozante, Xenia Sobceak, deoarece aceasta a decis să participe la alegeri, scrie DAILYSTORM. Oficial, Sobceak refuză să-şi anunţe înaintarea. Surse din Kremlin susţin că Sobceak are un anti-rating colosal, dar ea este aptă să-i aducă pe oameni la sectoare, să crească prezenţa şi, implicit, legitimitatea alegerilor.

https://dailystorm.ru/

La începutul lunii septembrie, mass-media au informat că administraţia preşedintelui examinează posibilitatea participării lui Sobceak la alegerile preşedintelui FR în calitate de „partener de sparring” al lui Putin. La mijlocul lunii octombrie, într-un interviu pentru GLAMOUR, Sobceak a încetat pentru prima dată să nege că poate candida la funcţia de preşedinte.

https://www.vedomosti.ru/

-Telegram a fost amendat pentru refuzul de a colabora cu FSB

Instanţa din Moscova a amendat mesagerul Telegram cu 800 de mii de ruble (13,9 mii de dolari) pentru refuzul de a oferi FSB-ului informaţia necesară decodării mesajelor, a declarat pentru RIA NOVOSTI purtătorul de cuvânt al instanţei, Iulia Bocearova. Refuzul de a se subordona FSB poate conduce la blocarea Telegram în Rusia.

https://ria.ru/

Durov a declarat că cererea FSB de a i se oferi acces la corespondenţa utilizatorilor reţelei sociale contravin articolului 23 al Constituţiei FR, potrivit căruia „oricine are dreptul la secretul corespondenţei, convorbirilor telefonice, al comunicaţiilor poştale, telegramelor etc.”

https://www.novayagazeta.ru/

ECONOMIE

-„Siemens” a primit un proces în replică din partea „Rosteh” în cazul turbinelor din Crimeea

Compania „Tehnopromexport”, care face parte din structura „Rosteh”, a intentat companiei „Siemens” un proces în replică privind turbinele din Crimeea. „Tehnopromexport” intenţionează să obţină declararea nevalabilităţii unei părţi a tranzacţiei, transmite MEDIAZONA.

https://zona.media/

„Siemens” a apelat în instanţă împotriva „Tehnopromexport” după ce patru turbine produse pentru regiunea Krasnodar au fost livrate, prin ocolirea sancţiunilor, în Crimeea. În Rusia s-a declarat că după achiziţie, turbinele au fost modernizate şi, prin urmare, formal, ele sunt ruseşti, reaminteşte MEDUZA.

https://meduza.io/

-Rusia va beneficia de o reducere pentru utilizarea sistemului SWIFT

FR va beneficia, din 2018, de o reducere pentru transmiterea de mesaje financiare în sistemul SWIFT între organizaţiile ruseşti. Reducerea pentru aproape toţi utilizatorii din Rusia va constitui mai bine de 40%, transmite VEDOMOSTI. În Rusia, la finele anului 2016, în calitate de participanţi ai sistemului, erau 436 de organizaţii, între care şi Banca Centrală şi cele mai mari bănci.

https://www.vedomosti.ru/

-Mass-media: „Stroigazmontaj” al lui Rotenberg va construi un pod în Sahalin

Compania „Stroigazmontaj” aparţinând lui Arcadi Rotenberg va primi un contract pentru construirea unui pod în Sahalin, scrie BLOOMBERG, citat de KOMMERSANT. Valoarea contractului este estimată la 286 de miliarde de ruble (circa cinci milioane de dolari). Decizia privind încheierea tranzacţiei este deja luată, dar începutul construcţiei va fi anunţat abia la începutul anului 2018.

https://www.kommersant.ru/

„Stroigazmontaj” se ocupă în prezent de construcţia podului în Crimeea. Succesele lui Arcadi Rotenberg, „regele comenzilor de stat”, conform caracterizării FORBES-ului rusesc, se explică, de obicei, prin „legătura sa biografică” cu preşedintele FR Vladimir Putin.

http://www.newsru.com/

SOCIETATE

-Un acţionist rus a dat foc Băncii Franţei din Paris

Pictorul acţionist Piotr Pavlenski a dat foc clădirii Băncii Franţei şi s-a fotografiat în faţa ei, declarând că bancherii conduc lumea. Informaţia a apărut în reţelele sociale, potrivit EHO MOSCVÎ. Pavlenski, potrivit unor date, a fost reţinut de poliţie. Se subliniază că acţiunea pictorului „încinge focul revoluţiei mondiale”.

https://echo.msk.ru/

Piotr Pavlenski a plecat în luna ianuarie din Rusia în legătură cu acuzaţia de violenţă sexuală din partea actriţei Anastasia Slonina. În luna mai, lui i s-a oferit azil în Franţa. În iunie 2016, Pavlenski a dat foc uşii clădrii FSB de pe Lubeanka, dedicându-şi acţiunea procesului împotriva ucraineanului Oleg Senţov.

http://www.rosbalt.ru/

-Un helicopter a distrus întâmplător un depozit în timpul exerciţiilor „Zapad-2017”

În timpul exerciţiilor FR şi Belalrus „Zapad-2017” din regiunea Leningrag au avut loc două incidente cu implicarea helicopterului Ka­-52. Primul a avut loc la 16 octombrie, în aer: a avut loc o alunecare spontană a unei rachete aviatice nedirijabile, din care cauză au avut de suferit trei oameni. Surse din Ministerul Apărării au confirmat lansarea spontană a rachetei, dar au respins informaţia potrivit căreia cineva ar fi avut de suferit.

http://www.rbc.ru/

Cea de-a doua lansare spontană a avut loc deja după aterizare. Unui dintre tehnicieni a vrut să se convingă de lipsa proiectilului în ţeavă, dar a uitat să verifice obturatorul şi a apăsat imediat butonul declanşării electrice. Racheta a distrus un depozit, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

MOLDOVA

-Şevciuk intenţionează să revină în politica transnistreană

Fostul lider al Tiraspoului, Evgheni Şevciuk, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei ROSSIIKIE VESTI că intenţionează să revină în politica transnistreană. „În momentul de faţă, împreună cu forţele de opoziţie din Transnistria, elaborăm posibilele mecanisme de interacţiune”. Potrivit afirmaţiilor sale, societăţii trebuie să i se ofere „o alternativă politică reală”.

Vorbind despre intrarea Transnistriei în FR, politicianul a răspuns echivoc: „Asta va depinde de voinţa poporului transnistrean, de situaţia internaţională şi de eficienţa autorităţilor [regiunii]; va influenţa, de asemenea, situaţia economică şi decizia politică a participanţilor la formatul de negocieri”.

http://rosvesty.ru/

-Partidul Comunist din Transnistria a informat despre prevenirea unui atentat asupra liderului său

Tentativa de atentat asupra liderului Partidului Comunist din Transnistria, deputatul Consiliului Suprem al autoproclamatei republici nistrene, Oleg Horjan, a fost prevenită în noaptea spre duminică, potrivit INFOTAG, care citează site-ul partidului.

„Informaţiile cu privire la atentatul ce se pregătea au devenit cunoscute serviciilor speciale ale FR, după care acestea au putut să ajungă la clienţii crimei în Transnistria şi să-i convingă să renunţe. Despre cele întâmplate este deja cunoscut în Duma de Stat, problema va fi pusă la nivelul conducerii FR”, afirmă comuniştii.

http://www.infotag.md/

Atentatul este legat de faptul că Horjan, împreună cu un grup de activişti din Transnistria, s-a întâlnit nu demult cu preşedintele Igor Dodon, ceea ce a provocat un val de critici la Tiraspol, transmite EADAILY. Se spune că Horjan a criticat actualele autorităţi din regiune şi a cerut o anchetă deschisă a accidentului din Parcani, când o rudă a unuia dintre conducătorii „Sheriff”-ului a omorât cu automobilul o fetiţă de 15 ani.

https://eadaily.com/