Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, întrucât Phenianul încalcă şi desconsideră în mod flagrant rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Consiliul Afaceri Externe a discutat situaţia din Peninsula Coreeană şi în special continuarea dezvoltării de arme nucleare şi de rachete balistice de către Coreea de Nord.

„Având în vedere ameninţarea persistentă pe care Coreea de Nord o prezintă pentru pacea şi stabilitatea internaţională, Consiliul a adoptat noi măsuri autonome ale UE pentru a spori în continuare presiunea asupra Coreei de Nord de a-şi respecta obligaţiile. Măsurile consolidează sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU şi vin în completarea acestora. Ele intră în vigoare imediat", se arată în comunicatul de la Bruxelles.

Printre noile măsuri se numără interzicerea totală a investiţiilor UE în Coreea de Nord, în toate sectoarele. Interdicţia s-a limitat anterior la investiţiile în industria nucleară şi în ramurile conexe armamentului convenţional, în sectorul industriei miniere, de rafinare şi al industriei chimice, în metalurgie şi prelucrarea metalelor şi în industria aerospaţială.

Totodată, Consiliul UE a dispus interzicerea totală a vânzării de produse petroliere rafinate şi ţiţei către Coreea de Nord. Aceste exporturi fac deja obiectul anumitor restricţii în temeiul rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU din 11 septembrie.

În plus, a fost stabilită scăderea plafonului pentru transferuri care privesc sume personale către Coreea de Nord de la 15.000 de euro la 5.000 de euro, întrucât se suspectează că aceste transferuri sunt folosite pentru a sprijini programele nucleare şi de dezvoltare balistică ilegale ale acestui stat.

Statele membre UE au mai convenit să nu reînnoiască autorizaţiile de muncă ale cetăţenilor nord-coreeni prezenţi pe teritoriile lor, cu excepţia refugiaţilor şi a altor persoane care beneficiază de protecţie internaţională.

Consiliul Uniunii Europene a adăugat, de asemenea, trei persoane şi şase entităţi care sprijină programele ilicite pe listele celor care fac obiectul îngheţării activelor şi al restricţiilor de călătorie. În total, măsurile restrictive stabilite autonom de UE împotriva Coreei de Nord vizează 41 de persoane şi 10 entităţi. Alte 63 de persoane şi 53 de entităţi sunt menţionate pe listele ONU.

Miniştrii europeni au convenit totodată să facă lobby în mod activ pentru o punere în aplicare fermă a tuturor rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU de către toate statele membre ale ONU.

Sursa: Mediafax.ro