Polonia a anunțat joi expulzarea unui cercetător rus, reprezentant al Institutului Rus pentru Studii Strategice (RISI), reproșându-i acestuia că face propagandă în favoarea Federației Ruse pe lângă istorici și jurnaliști, informează AFP.

Agenția poloneză pentru securitate internă ABW a anunțat, într-un comunicat, că bărbatul, identificat doar ca Dmitri K., a desfășurat activități „îndreptate împotriva intereselor poloneze”, „a lansat elemente de război hibrid” (termen folosit pentru a descrie operațiunile din Ucraina, în care se recurge la serviciile speciale și dezinformare) împotriva Poloniei și a întreținut contacte cu serviciile speciale de la Moscova.

Tot potrivit ABW, el căuta persoane cu convingeri pro-ruse, oferindu-le o colaborare cu universități din Federația Rusă, publicări și călătorii de cercetare finanțate de partea rusă. În plus, el le oferea instrucțiuni cu privire la modul de a apăra punctul de vedere rus și a acționat de asemenea în vederea „reaprinderii animozităților polonezo-ucrainene” și a întreprins acțiuni împotriva demontării monumentelor sovietice în Polonia.

Prin urmare, ministrul de interne al Poloniei a anulat permisul său de ședere și a dispus expulzarea lui, mai precizează comunicatul, potrivit căruia RISI este „o structură de cercetare a spionajului rus”, condusă de unul dintre foștii șefi ai serviciilor secrete.

Această expulzare a fost anunțată în Federația Rusă de postul de televiziune Zvezda pe site-ul său web, care îl citează pe directorul RISI, Igor Pșenicinikov. Cercetătorul este identificat drept istoricul Dmitri Karnauhov, profesor la Universitatea Tehnică din Novosibirsk.

Potrivit lui Pșenicinikov, care denunță „acuzații absurde” și „o vânătoare de vrăjitoare”, istoricul locuia și preda în Polonia din 2013, și „întreaga sa activitate era orientată spre normalizarea relațiilor între Rusia și Polonia”.

sursa: agerpres.ro