Statele Unite au anunţat joi că se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), acuzând instituţia că este „antiisraeliană”, relatează AFP.

Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanţa ONU cu sediul la Paris.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie.

Irina Bokova a declarat că „regretă profund” această decizie. 

„După ce am primit notificarea oficială din partea secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, în calitate de director general al organizaţiei, doresc să îmi exprim profundul regret cu privire la decizia SUA de retragere din UNESCO”, a subliniat Irina Bokova.

Oficialul UNESCO a precizat că decizia SUA reprezintă o pierdere pentru familia ONU şi pentru universalitate.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin „nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației” și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Menționăm că Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

Sursa: News.ro