Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este partener constructiv în negocierile privind Brexit.

„România nu a blocat niciodată vreo negociere și nici nu are de gând să o facă și spun această treabă ca unul care este foarte implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. Nu, România nu blochează nicio negociere. (...) România este partener constructiv în aceste negocieri. Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene evident în primul rând, dar ne interesează să avem în continuare o relație foarte rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există, în acest moment, niciun blocaj intenționat din partea vreunei țări. Se negociază între echipele desemnate”, a spus Iohannis, după o vizită efectuată la fabrica Ford din Craiova, întrebat de jurnaliști despre un articol apărut în presa britanică potrivit căruia România ar bloca negocierile dintre UE și Londra privind Brexit.

El a arătat că o echipă de negociatori din partea țărilor membre ale UE are mandatul de a purta negocierile privind Brexit.

„Mandatul este de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început și sunt capitole care ne interesează și pe noi. Este capitolul pe libertatea de mișcare a persoanelor, adică în traducere pentru noi românii de acolo să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligațiile financiare fiindcă aici este vorba de foarte multe proiecte în care UE este angajată. Dacă Marea Britanie se retrage acum anumite obligații rămân și aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că la momentul în care negocierile vor fi într-o fază suficient de avansată, echipa de negocieri va anunța rezultatele și se va decide dacă vor fi deschise capitole de negociere pentru relația viitoare între Marea Britanie și UE.

„Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țară în parte, aceste chestiuni se negociază de echipa stabilită de noi împreună, iar Consiliul European va decide exact când este momentul și dacă este cazul să se continue într-un anume fel aceste negocieri”, a subliniat Iohannis.

Singurul loc în care va fi transmis punctul de vedere al României despre Brexit este Consiliul European, a declarat, joi, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

„Am remarcat deseori faptul că apar informații în Marea Britanie cu referire la România fără să aibă legătură cu declarații ale unor oficiali români. Din păcate, s-a întâmplat din nou. România nu a exprimat nicio poziție cu privire la aceste negocieri. Cel puțin la momentul actual, țara noastră este convinsă că reprezentanții tuturor statelor membre vor face cel mai bun lucru pentru întreaga Europă”, a afirmat ministrul delegat.

El a vorbit despre poziția României la aceste negocieri.

„Noi știm care sunt prioritățile noastre — asigurarea drepturilor cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie. Vorbim de peste 300.000 de persoane. Cu siguranță ne dorim să existe evoluții importante în negocieri pe această materie, cum ne dorim și pe celelalte dosare. România speră să se ajungă la un consens în aceste negocieri, dar un consens presupune în primul rând atingerea acelor puncte revendicate de foarte multe state membre, inclusiv de România, pentru protejarea cetățenilor care trăiesc acolo”, a punctat el.

Negrescu a abordat și relația România — Marea Britanie.

„Avem nevoie de garanții ferme, dar nu uităm că România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, un parteneriat extrem de important în domeniul securității și privim relația noastră cu Marea Britanie într-o manieră extrem de constructivă”, a subliniat el.

Ministrul delegat a spus că negocierile au loc, în acest moment, la nivelul întregii Uniuni, iar poziția privind rezultatele acestor negocieri va fi exprimată de către șeful statului.

„În prezent ne aflăm în faza negocierilor, în care avem un negociator șef la nivel european, domnul Barnier, în care avem totală încredere, și acesta va exprima punctul de vedere al întregii Uniuni Europene și evident vom asculta punctul de vedere pentru a lua o decizie. Singurul loc în care se poate lua o decizie și veți auzi punctul de vedere al României este Consiliul European, unde președintele României se va pronunța cu privire la poziția țării noastre referitor la realizarea pașilor suficienți pentru finalizarea acestui proces de negociere”, a evidențiat Negrescu.

Sursa: Agerpres