Kremlinul se poate retrage din Actul fondator Rusia-NATO, dacă SUA continuă să-și consolideze prezența militară la frontierele rusești în Polonia și în țările baltice, a declarat Franz Klințevici, primul vicepreședinte al Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației, transmite RIA Novosti.

Potrivit Ministerului Apărării rus, presupusa încălcare a pactului a avut loc în timp ce Rusia desfășura amplul exercițiu militar „Zapad-2017”, împreună cu aliatul său Belarus, în luna septembrie.

Conform generalului-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului, Brigada a 2-a mecanizată de luptă a armatei americane a fost desfășurată „în mod discret” în Polonia cu propriile vehicule blindate, în timp ce tancuri și vehicule blindate ale Brigăzii a 3-a au rămas pe loc și pot fi puse în funcțiune într-un interval de două ore prin aducerea de trupe de la baza americană de la Ramstein, din Germania. Asta fiind o încălcare a Actului fondator NATO-Rusia. 

„Dacă astfel de acțiuni continuă, atunci acest Act (fondator Rusia-NATO) trebuie întrerupt, atrăgând astfel atenția comunității mondiale asupra acestor procese”, a spus Klințevici.

El a subliniat că decizia în această privință este luată de președintele Vladimir Putin în calitate de comandant suprem.

„Dar este destul de evident că SUA face tot posibilul pentru a împinge Rusia sa iasă din Act”, a spus senatorul rus.

Actul fondator asupra relațiilor mutuale, cooperării și securității între NATO și Federația Rusă a fost semnat la Paris la 27 mai 1997. Este un angajament de durată cu scopul obținerii unei păci cuprinzătoare și durabile în zona Euro-Atlantică. Actul fondator reprezintă un angajament reciproc de întrajutorare pentru menținerea unui continent stabil, al păcii și nedivizat, pe baza parteneriatului și interesului mutual, fiind o înțelegere politică, nu tratat.

Sursa: paginaderusia.ro