Autorităţile americane au decis miercuri înlăturarea drapelului Rusiei de pe clădirea consulatului general din San Francisco şi a misiunii comerciale de la Washington, pe motiv că autoritățile rusești nu respectă simbolurile naționale. Ambasadorul rus în SUA consideră acţiunea ilegală şi a înaintat o scrisoare de protest, relatează site-ul TASS.

„Un ultim eveniment rușinos. În San Francisco au fost furate drapelurile din clădirea consulatului. Cerem ca guvernul american să ne întoarcă simbolurile de stat”, a declarat Ambasada Rusiei din SUA, pe contul său de Twitter în ediția din limbă rusă.

Departamentul de Stat al SUA a negat versiunea rușilor despre furt.

„Drapelurile de la fostele proprietăţi consulare ruse din San Francisco au fost coborâte în mod respectuos şi sunt depozitate în siguranţă în fiecare clădire. Departamentul de Stat este responsabil pentru siguranţa acestor clădiri şi le menţine într-o stare corespunzătoare”, se arată într-un e-mail oficial al Departamentului de Stat.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, consideră că măsurile neprietenoase luate de autorităţile americane contravin asigurărilor anterioare potrivit cărora Washingtonul doreşte normalizarea relaţiilor cu Moscova.

„Considerăm că este vorba despre paşi foarte neprietenoşi, care contravin asigurărilor oficiale ale Washingtonului că doreşte să normalizeze relaţiile bilaterale. Astfel de măsuri împiedică dialogul ruso-american. Întreaga responsabilitate pentru încălcarea normelor privind relaţiile interstatale revine doar Washingtonului. Suntem membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi avem o responsabilitate specială privind pacea şi securitatea internaţională. Vreau în continuare să cred că Washingtonul se va răzgândi, va trage concluziile corecte, iar relaţiile bilaterale se vor normaliza în cele din urmă”, a mai spus diplomatul rus.

La 2 septembrie, autorităţile americane au închis misiunea comercială rusă din Washington şi filiala din New York. În plus, SUA au cerut închiderea consulatului general din San Francisco şi eliberarea locuinţei consulului general până la 1 octombrie.

Administraţia Statelor Unite a precizat că aceste clădiri nu mai beneficiază de imunitate diplomatică. Cu toate acestea, ele sunt în continuare proprietatea statului rus, cu excepţia biroului misiunii comerciale din New York, care este închiriat de Moscova. SUA au explicat că acest pas a fost făcut ca răspuns la cererea Kremlinului de a reduce personalul diplomatic american din Rusia.

Sursa: Mediafax, paginaderusia.ro