Companiile rusești de stat, inclusiv întreprinderile din Crimeea, aflate pe lista entităților vizate de sancțiunile SUA au achiziționat software Microsoft ocolind sancțiunile impuse, dezvăluie Reuters, analizând datele site-ului de achiziții publice din Rusia.

În total, agenția a constatat că societățile aflate pe lista neagră au achiziționat cel puțin cinci mii de produse Microsoft în valoare totală de peste 60 de milioane de ruble.

Printre clienții concernului software se numără „Almaz-Antey”, care produce sisteme de rachete „Buk”, și „Glavgosexpertiza”, firma implicată în construirea podului peste strâmtoarea Kerci.

În toate cazurile, livrările de produse Microsoft au fost efectuate prin intermediul unor terțe părți.

Un reprezentant anonim al uneia dintre companiile care revând programele Microsoft a declarat pentru Reuters că „dacă astăzi sunt închise toate produsele Microsoft în Crimeea, nouăzeci la sută din economia peninsulei pur și simplu se oprește”.

„Almaz-Antey” a cumpărat software-ul de servere prin intermediul companiei „Sistemnîi Soft”, care este partener oficial al Microsoft. Reprezentanții ambelor firme au evitat sa dea vreun răspuns la solicitările agenției de presă.

Microsoft a declarat că studiază în prezent problema livrării produselor sale către companii aflate în regim de interdicție.

Sursa: paginaderusia.ro