(UPDATE 21.34) Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a propus marți seara, în Parlamentul regional, suspendarea unei ipotetice declarații de independență în vederea unui dialog, fără a fixa un termen, transmite AFP.

„Guvernul catalan și eu însumi propunem ca Parlamentul să suspende efectele unei declarații de independență pentru a putea începe zilele următoare un dialog", a afirmat șeful guvernului catalan, fără a fi declarat în prealabil cu adevărat această independență.

(UPDATE 20.28) Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, și-a început discursul în Parlamentul regional

Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, și-a început marți seara discursul din fața parlamentului regional asupra „consecințelor politice" ale referendumului din 1 octombrie, subliniind necesitatea imperioasă de a „reduce tensiunile" în regiune, transmite AFP.

„Trăim un moment excepțional, de dimensiuni istorice", a declarat Puigdemont în fața parlamentarilor regionali, în timp ce toată lumea așteaptă să vadă dacă liderul separatist catalan va susține o eventuală declarație de independență. 

(UPDATE 19:30) Discursul-cheie al preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont a fost amânat cu o oră, relatează The Associated Press.

Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii.

El urmează să evoce în acest discurs foarte aşteptat eforturile separatiştilor catalani de a se despărţi de Spania, însă nu se ştie ce anume exact va spune liderul separatist.

Discursul probabil că va conduce la o înfruntare cu Guvernul spaniol, care a anunţat că orice declarare a independenţei va fi nulă şi neavenită.

Poliţia păzeşte clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan, la Barcelona, unde o eventuală declarare a independenţei Cataloniei marţi seara este susceptibilă să determine autorităţile spaniole să reacţioneze dur, relatează The Associated Press.

Preşedintele regiunii Carles Puigdemont nu şi-a dezvăluit mesajul pe care-l va prezenta într-o sesiune plenară, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), însă politicieni separatişti spun că aşteaptă o declaraţie care să aibă la bază rezultatele contestatului referendum pe tema autodeterminării de la 1 octombrie.

Separatiştii au declarat validă consultarea şi şi-au anunţat victoria în acest scrutin, după care catalanii au protestat în masă faţă de violenţele poliţiei trimise de Madrid să oprească votul.

Susţinătorii unităţii regatului, care se opun independenţei Cataloniei, au organizat, la rândul lor mitinguri în masă în favoarea unităţii ţării.

Cum va fi pusă în aplicare independenţa şi cum va reacţiona Guvernul Spaniei sunt chestiunile-cheie.

 

 

sursa: news.ro, agerpres.ro