Hackeri nord-coreeni au furat sute de documente militare sud-coreene clasificate, inclusiv planuri de acţiune elaborate împreună cu Statele Unite în eventualitatea unui războoi, dezvăluie un cotidian sud-coreean, scrie AFP.

Ziarul Chosun Ilbo scrie, citând un deputat din cadrul Partidului Democrat, aflat la putere, Rhee Cheol-hee, că hackeri nord-coreeni au reuşit să pătrundă în Intranetul armatei, în septembrie 2016, şi să fure 235 de gigabiţi de date sensibile.

Între aceste documente se află Planul Operaţional 5051 - ultimul plan de acţiune americano-sud-coreean, conceput în eventualitatea unui război cu Nordul - care conţine proiecte de atac în vederea suprimării liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Rhee nu a putut fi contactat imediat, scrie AFP. Însă biroul său a declarat că deputatul a fost citat corect de ziar.

Aceste informaţii sunt dezvăluite într-un moment de tensiuni puternice în peninsulă, din cauza schimburilor repetate de ameninţări dintre preşedintele american Donald Trump şi Coreea de Nord, care îşi continuă programele nucleare şi balistice în pofida sancţiunilor internaţionale.

Rhee a declarat că, potrivit Ministerului Apărării, 80% dintre documentele care lipsesc abia urmează să fie identificate.

Însă planul de urgenţă al forţelor speciale a fost furat, a declarrat el, la fel ca şi detalii despre exerciţii militare anuale americano-sud-coreene şi informaţii despre instalaţii militare-cheie şi despre centrale electrice.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să confirme sau să infirme aceste informaţii, în numele secretului apărării.

Coreea de Nord are o unitate de aproximativ 6.800 de specialişti în atacuri cibernetice, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

Ea a fost acuzată de numeroase atacuri informatice de mare amploare, inclusiv de cel din 2014 contra Sony Pictures, scrie News.ro

Potrivit Digi 24.ro, Rusia a devenit furnizor de internet pentru Coreea de Nord. O companie de telecomunicaţii controlată de Kremlin a stabilit cea de-a doua conexiune la internet a nord-coreenilor, după cea oferită de China.

Analiştii care au descoperit noua legătură spun că prin ea trece 60% din traficul ţării. Accesul nord-coreenilor la internet este în principiu interzis, dar conexiunea este folosită de stat pentru orchestrarea atacurilor cibernetice. Legătura alternativă oferită de Rusia poate face aceste atacuri mai puternice şi are totodată un rol defensiv.

Coreea de Nord se poate proteja mai bine de hackerii altor guverne. Washington Post a aflat că Statele Unite au atacat mai mulţi hackeri din agenţia de spionaj a armatei nord coreene cu scopul de a le bloca acestora accesul la internet. Acum, cu două conexiuni în loc de una, şansele de reuşită ale unei operaţiuni de acest tip scad. La fel scad şi şansele comunităţii internaţionale de a izola Coreea de Nord în condiţiile în care sancţiunile economice nu par să împiedice programul nuclear al ţării.

Ministerul apărării din Coreea de Sud estimează că Phenianul are aproape 7 mii de hackeri care se ocupă cu atacurile asupra altor guverne, dar şi cu şantajul, frauda şi furtul de monede virtuale pentru a finanţa regimul.

News.ro