Liderii republicilor separatiste Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițchi, au reacționat foarte bolnăvicios la vestea morții lui Arseni Pavlov, nume de apel „Motorola”, și au declarat la unison că prin asisinarea acestuia, Poroșenko a rupt armistițiul și a declarat război. Presa scrie că Poroșenko, prin asasinarea comandantului Motorola, a răzbunat un ostaș ucrainean, care a nimerit ostatic la separatiști și a fost omorât personal de către Pavlov.

Arseni Pavlov, alias Motorola, a fost omorât în seara zilei de 16 octombrie în scara blocului în care locuiește. Autoritățile din republica autoproclamată Donețk i-au învinuit de omor pe diversanții ucraineni și au spus că aceștia nu vor avea parte de milă. Televiziunea Dojd a adunat toate detalile care sunt cunoscute până acum despre moartea lui Motorola, comandantul separatiștilor din DNR.

Cum a murit Motorola

Pavlov a decedat în urma exploziei unei bombe confecționate manual care a fost pusă în liftul din bloc. Potrivit Interfax, Motorola a murit imediat. Potrivit postului REN TV, puterea bombei care a fost pusă în funcțiune la distanță, a fost de 1,5 de kilograme de trotil.  

Vecina lui Pavlov a declarat pentru „Komsomolskaia Pravda” că explozia a fost foarte puternică. „Mi-a scos ușa din cadru și mi-a distrus debaraua. Nu cunosc ce s-a întâmplat la vecini. Am auzit răcnete și cum sunt evacuați oamenii”. Potrivit ziarului, alături de Pavlov a decedat și paza de corp a acestuia. Potrivit Komsomolskaia Pravda, bomba a fost instalată pe frânghia de tracțiune a liftului. Potrivit publicației, Pavlov locuia pe strada Celiuskintsev 121.

Reacția lui Zaharcenko și Plotnițchi

Liderul așa-numitei Republici Populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko, ese convins că asasinarea lui Pavlov înseamnă încălcarea armistițiului de către președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și presupune o declarație de război. Acesta a mai declarat pentru canalul NTV că au fost identificați atât comanditarii omorului, cât și executorii. „La momentul dat se realizează măsurile de investigații, care vor permite să aflăm nu doar persoana care a comandat, noi apropo cunoaștem cine a comandat, dar și cine au fost executorii omorului. Nicio milă nu va fi față de aceste persoane”, a avertizat acesta.

Aceeași atitudine a exprimat-o și liderul pretinsei Republici Populare Lugansk, Igor Plotnițchi: „Toate atentatele și exploziile, care au avut loc pe teritoriul nostru, asasinările politice din DNR, toate acestea vorbesc despre faptul că Ucraina, în mod special Poroșenko, nu alege calea păcii, ci calea războiului”.

„Poroșenko l-a răzbunat pe un ostaș ucrainean”

Una dintre versiunile publicate pe pagina web a ziarului Vzglead spune că moartea lui Motorola este o vendetă a lui Poroșenko pentru implicarea comandantului separatist la uciderea prizonierilor ucraineni. Aproximativ o lună în urmă, președintele Poroșenko a înmânat ordinul „Steaua de aur” memelor a doi ostași ucraineni care au murit în conflict încă în anul 2014. Unul dintre acești ostași este Igor Branovițki, care a ajuns ostatic la separatiști. Președintele Poroșenko a declarat că Branovițki a fost ucis în captivitate personal de către Arseni Pavlov. „În timpul interogatoriului, fiind încălcate toate convențiile internaționale, Igor a fost împușcat personal de către un bandit care poartă numele de apel Motorola”, a declarat Poroșenko, memei ostașului ucis. Președintele ucrainean a dat cuvântul că banditul nu va fi iertat și că va fi tras la răspundere. „El va răspunde pentru moartea eroului ucrainean”.

Ostașul  Igor Branovițki, alături de comandantul său, căpitanul Kolodii, „aflându-se pe 28 august 2014 într-un vehicul de infanterie au opus rezistență tancurilor rusești  într-o luptă inegală și cu prețul propriilor vieți au salvat 20 de ostași ucraineni, oferindu-le posibilitatea să se retragă din încercuire”.  

Următoarele ținte: Zaharcenko și Plotnițchi

Ministerul apărării al DNR consideră că de asasinarea lui Pavlov se face responsabil un grup diversionist ucrainean. Spicherul parlamentului republicii separatiste, Denis Pușilin, a spus că uciderea comandantului din republica autoproclamată este un act de terorism.

Peste câteva ore după uciderea lui Pavlov, pe youtube a fost încărcat un video, unde apar patru bărbați înarmați, cu măști pe față, care, pe fundalul steagului ucrainean și a simbolului organizației naționaliste Misantropic Division (interzisă în Rusia), susțin că anume ei sunt implicați în uciderea comandantului DNR. Aceștia au declarat că următoarele ținte sunt Zaharcenko și Igor Plotnițchi. internațuții scriu însă că acest clip a fost realizat de FSB-ul rusesc. 

Nici președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, nici ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, nu au comentat deocamdată uciderea lui Pavlov. Pe pagina de Facebook a reprezentantului MAI al Ucrainei, Arteom Șevcenko, este scris că de moartea lui Motorola se fac vinovați „complicii acestuia de pe tărâmul internaționalei teroriste și mizantrope”.

A participat la luptele pentru Ilovaisk și Aeroportul Donețk

Pavlov a mai fost ținta unui atac în vara acestui an. Atunci, la sfârșitul lunii iunie, pe teritoriul spitalului din Donețk a avut loc o explozie. Zaharcenko a declarat că bomba a explodat în momentul în care Pavlov ieșea din corpul de pansament.

Pavlov s-a născut în anul 1983 în Komi, și-a îndeplinit serviciul militar în trupele marine și a participat la operațiunea antitetoristă din Cecenia. Pavlov a mărturisit că a venit în estul Ucrainei în calitate de voluntar în anul 2014. A devenit popular în urma luptelor duse pentru orașul Slaveansk. Acesta a mai participat la luptele pentru Ilovaisk și Aeroportul Donețk.

Pe teritoriul Donbasului au avut loc mai multe încercări de asasinare a comandanților republicilor autoproclamate. Comandantul separatist Igor Bezler a scris în vara acestui an că în urma unei explozii și-a pierdut viața comandantul Aleksandr Bușuev.