Pe internet a apărut un material video cu rușii Roman Zabalotnîi și Grigore Țurcanu, realizat imediat după ce cei doi au fost luați prizonieri de către militarii „Statului Islamic”, transmite TvRain.ru.

Potrivit înregistrarii video, Roman Zabalotnîi recunoaște, într-o discuție cu un militar islamist, că deține informații privind armamentul rușilor.

„Rus…Dețin informații despre armament, eu am lucrat cu hărțile. Noi mergeam cu informația spre baza noastră”, spune Zabalotnîi.

„Conflict Intelligence Team” și postul de televiziune „Directorate 4” au atras atenția la materialul video. Cei dintâi au scris pe Twitter: „Grigorii Țurcan stă cu spatele spre cabină, cu ochii legați. Lângă Roman stă, cel mai probabil, un militar sirian”. 

Amintim că acum câteva zile „Statul Islamic” a publicat un material video, afirmând că sunt doi „soldaţi ruşi”, luați prizonieri în luptele pentru Deir ez Zor din Siria. Bărbaţii au fost prezentaţi drept Roman Zabolotnîi şi Grigori Ţurcanu, informează VEDOMOSTI. Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat, după publicarea materialului, că militarii ruşi nu au fost făcuţi prizonieri în Siria.

Ulterior, Roman Zabolotnîi a fost omorât. Declaraţia a fost făcută pentru DOJDI de către deputatul Dumei orăşeneşti din Rostov-pe-Don (unde locuia Zabolotnîi), Anatoli Kotlearov, cu referire la „surse sigure”. Kotlearov nu dispune de Informaţii despre soarta lui Grigori Ţurcanu – cel de-al doilea cetăţean rus luat în prizonierat.

DESCHIDE.MD amintește că, acum cinci zile, cetățeanul rus (probabil de origine română, din Republica Moldova) Grigori Țurcanu, care a fost capturat în Siria, a fost membru al companiei militare private „Wagner”, a declarat într-un interviu pentru Radio Liberty, fratele său Roman Țurcanu. Potrivit acestuia, mercenarii sunt finanțați de autoritățile ruse.

Roman Țurcanu a spus că fratele său a plecat în Siria în luna mai și a ascuns de familie „deplasarea de serviciu”. Nu a fost prima sa plecare. Interlocutorul Radio Liberty nu a putut spune cu exactitate ce anume făcea fratele său în Siria. De asemenea, el a spus că nu știe câți bani câștigă mercenarii ruși în Siria.