Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat, pe site-ul instituției, înregistrările unor convorbiri telefonice dintre conducătorii companiei Militare Private Vagner cu liderii separatiști din Donbas, privind coordonarea unor operațiuni militare în regiune.

Sunt publicate înregistrările negocierilor liderului „Republicii Populare Lugansk”, Igor Plotnițki, cu conducătorii armatei private Vagner, privind doborârea avionului ucrainean Il-76 în 2014.

De asemenea, au fost publicate și înregistrările discuțiilor din 28 ianuarie 2015 a șefului companiei militare private „Vagner”, Dmitry Utkin, cu Generalul forțelor armate ale Federației Ruse, Evghenii Nikiforov, în timpul atacurilor militare asupra estului Ucrainei.

Anterior, președintele Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că membrii companiei militare private „Vagner” au participat la conflictul din Donbas (2014) de partea forțelor secesioniste. Potrivit șefului SBU aceștia ar fi participat la operațiunea de doborâre a avionului ucrainean Il-76 în Donbas, la acapararea aeroportului din Lugansk, precum și la alte evenimente din localitatea Debalțevo.

Potrivit expertului român în securitate Iulian Chifu, Dmitry Utkin este fondatorul companiei Vagner și a fost decorat de președintele rus, Vladimir Putin. Armata fondată de Utkin, a fost folosită de Putin la acțiunile sângeroase în Donbas și Siria. Trupele Vagner sunt compuse din militari cu pregătire substanțială, veterani pensionați, ieșiți din serviciile speciale.

Astăzi există cel puțin datele și probele privind decorarea lor de către statul rus pentru curaj și implicarea lor împreună cu trupele ruse, cu facilități și capabilități ale Armatei ruse, în acțiunile de război.

Expertul a precizat că mercenarii ucid totul, nu au nici un scrupul față de civili sau reguli de război.

Până în 2013, Utkin a fost comandant de brigadă a forțelor speciale ale serviciilor militare ruse GRU. După pensionarea din 2013, a început să lucreze pentru compania Moran Security Group, fondată de militari veterani din Rusia pentru antrenament și specializați în securitatea împotriva pirateriei. Au lucrat pentru Corpul Slavonic, o organizație care căuta mercenari pentru „protejarea câmpurilor petroliere și conductelor” în Siria, însă Vagner a apărut în 2014 în Estul Ucrainei, luptând alături de trupele regulate ruse și voluntarii locali din așa numitele republici populare Donetsk și Lugansk. În 2015, au ajuns în Siria, chiar înainte cu câteva săptămâni de primele raiduri ruse din octombrie 2015 și de anunțul oficial al operațiunilor ruse în Siria.

Operațiunile pe care le execută sunt cele aferente pregătirii de forțe speciale -recunoaștere, lucrul ca și grupuri de diversiune, acțiuni în spatele frontului și operațiuni speciale în zone cu grad înalt de periculozitate, ca un grup de infanterie de elită care suferă dar și produce foarte multe victime, cu mult mai mari decât cele ale forțelor speciale obișnuite, tocmai din cauza impunității și neasumării lor formale de către statul rus, deci a lipsei de responsabilitate pentru crimele de război. Grupul Vagner a jucat un rol important în sprijinul forțelor lui Al Assad pentru capturarea orașului Palmira, pierdut ulterior la Daesh-Stat Islamic, una din cele mai rușinoase situații pentru Rusia.

Țurcanu (stânga)

Țurcanu (stânga)

DESCHIDE.MD amintește că, acum cinci zile, cetățeanul rus (probabil de origine română, din Republica Moldova) Grigori Țurcanu, care a fost capturat în Siria, a fost membru al companiei militare private „Wagner”, a declarat într-un interviu pentru Radio Liberty, fratele său Roman Țurcanu. Potrivit acestuia, mercenarii sunt finanțați de autoritățile ruse.

Roman Țurcanu a spus că fratele său a plecat în Siria în luna mai și a ascuns de familie „deplasarea de serviciu”. Nu a fost prima sa plecare. Interlocutorul Radio Liberty nu a putut spune cu exactitate ce anume făcea fratele său în Siria. De asemenea, el a spus că nu știe câți bani câștigă mercenarii ruși în Siria.