OPINII

Preţul Alep: o aşteaptă oare pe Rusia noi sancţiuni?

Cercetătorul ştiinţific superior din cadrul Institutului Brookings (Washington, SUA), Serghei Alexaşenko, consideră că, în pofida acţiunilor FR în Siria, introducerea de către Occident a noilor sancţiuni împotriva Rusiei este o problemă „departe de a fi tranşată”. Pentru Occident mult mai important este a obţine de la Rusia un comportament mai raţional şi continuarea dialogului politic în jurul reglementării situaţiei din Siria, decât a ridica relaţiile dintre părţi la un nivel mai înalt de confruntare şi inacceptare.

În opinia lui Aleksaşenko, este foarte probabil scenariul introducerii de sancţiuni personale. Dintr-o parte, este evident că Occidentul nu este gata pentru sancţiuni extrem de puternice – nimeni nu-şi pune astăzi problema unei lovituri serioase asupra economiei ruse. Dacă împotriva Rusiei vor începe a fi introduse noi sancţiuni, atunci ele vor purta în mod fatal un caracter preventiv, care să indice „linia roşie”, dincolo de care pentru politicienii ruşi va fi periculos să păşească.

El menţionează, de asemenea, „forţa sancţiunior creşte, dacă ţările din Occident fac un front unit”. Totuşi, preşedintele SUA, Barack Obama, nu se va decide în favoarea unor sancţiuni drastice, pentru a nu-i lăsa succesorului său nişte relaţii brusc agravate cu Moscova. Dar a face front comun cu Europa, introducând sancţiuni minimale şi demonstrând în felul acesta pe plan extern „unitate transatlantică”, el poate foarte bine.

http://www.rbc.ru

Consecinţele amplasării pe un termen nedefinit a bazei militare a FR în Siria

Editorialistul Matvei Ganapolski afirmă că atunci când Consiliul Federaţiei al FR a ratificat acordul cu privire la baza militară în Siria, nu s-a gândit de la început la câteva momente, la care va conduce „baza fără termen”. Consiliul Federaţiei nu a ratificat baza, el a ratificat dreptul Rusiei la crime internaţionale împotriva umanităţii, consideră autorul.

Ganapolski scrie că acest fapt a urcat tensiunea internaţională pe o nouă treaptă, deoarece baze ale altor ţări în Siria nu există. Ca urmare, în jurul Siriei vor apărea imediat baze ale SUA şi NATO.

Altă prevedere a acordului: personalul grupului aerian capătă dreptul de a trece liber graniţa Siriei şi nu este supus controlului de către grănicerii şi vameşii sirieni. Ca urmare, ruşii vor putea introduce liber în Siria orice contrabandă şi exporta droguri.

În afară de asta, Ganapolski scrie că baza „fără termen” va fi abandonată  exact în ziua când sirienii îl vor arunca pe Assad. De aici a doua gafă: iluzia ridicării răspunderii pentru acţiunile Rusiei. Se înţelege că răspunderea este ridicată pentru bombardările opoziţiei siriene, dar când sirieni din opoziţie vor veni la putere, „atunci cum se numeşte tribunalul, care va judeca Rusia pentru crimele de război, pe lângă avionul malaezian şi bombardarea convoiului umanitar?”

http://echo.msk.ru

Eliberarea de Franţa: de ce Putin şi-a anulat vizita la Paris

Managerul de programe din cadrul Centrului Carnegie de la Moscvoa, Andrei Kolesnikov, consideră că conducerea rusă, care a ars după martie 2014 aproape toate podurile cu Occidentul, „se simte tot mai liberă de sistemul de reguli ale ţărilor occidentale”.

Refuzul lui Putin de a merge în Franţa din cauza indeterminării lui Hollande arată încă o dată până la ce treaptă de adâncime preşedintele FR şi toată suita sa militar-diplomatică nu sunt pregătiţi pentru a înţelege logica părţii opuse. Kolesnikov consideră că în ultimul timp lui Putin îi este proprie o manieră emoţională bruscă, care prevalează asupra „raţionalităţii reci putiniste, ce pare a fi rămas departe în trecut”.

În graficul lui Putin se află, într-adevăr, un război rece de tip nou, ce nu seamănă cu cel precedent, când ambele părţi erau ţinute în frâu de armele nucleare şi de conştiinţa imposibilităţii aplicării lor. Astăzi, când regulile sunt amorsate săptămânal, nu e tocmai limpede: ce, de ce şi pe care îl mai pot reţine.

Strict vorbind, nimeni nu ştie şi nu poate şti ce trebuie făcut cu toate acestea, consideră Kolesnikov. Diplomaţia rusă de forţă, care se bazează pe emoţii, cu justificarea ulterioară a ceea ce s-a făcut în stare de permanent afect, nu are barem tactică, darmite strategie. Occidentul, fireşte, la fel, deoarece acţiunile sale pot fi la ora actuală doar reactive. Cu înţelegerea faptului că orice mişcare inabilă poate fi estimată drept un casus belii [motiv formal pentru apariţia între ţări a stării de război].

http://www.rbc.ru 

NOUTĂŢI

Casa Albă a cerut CIA să pregătească un plan de atac cibernetic asupra Kremlinului

Administraţia lui Barack Obama a cerut CIA să prezinte un plan de atac cibernetic împotriva Kremlinului, informează MEDUZA cu referire la postul de televiziune NBC.

https://meduza.io

Potrivit datelor NBC, operaţiunea este elaborată ca răspuns la, chipurile, amestecul Moscovei în alegerile preşedintelui SUA. Vicepreşedintele Joe Biden a declarat într-un interviu pentru NBC: astfel SUA „lansează un semnal” preşedintelui Rusiei, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Pentru preşedintele FR, Vladimir Putin, nu a fost o noutate informaţia privind faptul că organele oficiale ale SUA „supravheghează şi ascultă totul”, transmite TASS.

La rugămintea de a comenta ameninţările cu atacuri hacker la adresa FR, preşedintele a remarcat zâmbinid: „Noi suntem în stare să ne trimite reciproc”.

http://tass.ru

El a admis, de asemenea, că Agenţia pentru Securitate Naţională a SUA îi ascultă pe jurnaliştii specializaţi în reflectarea evenimentelor legate de activitatea Kremlinului.

https://tvrain.ru

Liderii UE vor discuta amestecul FR în politica internă a ţărilor europene

Liderii Uniunii Europene vor desfăşura o reuniune în cadrul căreia vor discuta imixtiunea Rusiei în politica internă a ţărilor europene, informează DOJDI cu referire la FINANCIAL TIMES.

Intrelocutorii publicaţiei au relatat că servicii de iniformaţii din câteva ţări au stabilit că Rusia poate fi implicată în finanţarea unor mişcări populiste şi partide de extremă dreapta.

https://tvrain.ru

Putin: Poroşenko caută un pretext pentru a îndeplini partea politică a Minsk-2

Declaraţia preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, privind nereglementarea chestiunilor legate de securitate în Donbas este doar un pretext pentru a nu îndeplini partea politică a acordurilor de la Minsk, consideră preşedintele FR, Vladimir Putin, citat de INTERFAX.

http://www.interfax.ru

În ajun, Petro Poroşenko a declarat că Kievul nu va face paşi în direcţia îndeplinirii acordurilor de la Misk privind reglementarea conflictului din Donbas până la rezolvarea problemei de securitate în regiune, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Italienii vor să construiască în Crimeea o staţie de desalinizare a apei

Proprietarul companiei italiene Brescia, Fabio Bosio, a propus implementarea pe teritoriul Crimeii a unei tehnologii de desalinizare a apei de mare. Staţia de epurare, construită conform proiectului său, poate oferi peninsulei energie electrică şi apă pentru irigarea culturilor agricole, informează RIA NOVOSTI cu referire la Fondul „Forul economic internaţional de la Yalta”.

18 deputaţi ai consiliilor regionale şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din Italia se află într-o vizită de trei zile în Crimeea.

https://ria.ru

MOLDOVA

Şevciuk: relaţiile cu Moldova devin tot mai încordate

Şeful Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a făcut în cadrul unei întrevederi cu ministrul de Externe al pretinsei RMN o declaraţie privind creşterea încordării în relaţiile reciproce dintre regiune şi Moldova, informează POINT.MD cu referire la RIA NOVOSTI.

În opinia lui Şevciuk, autorităţile Moldovei deformează concepţia coordonată în 2012 privind asigurarea traficului feroviar de mărfuri pe teritoriul Transnistriei.

Ignatiev a menţionat că desfăşurarea unei reuniuni în formatul 5+2 capătă o actualitate deosebită în legătură cu faptul că la finele anului curent expiră acţiunea Hotărârii protocolare privind traficul feroriar de măruri pe teritoriul Transnistriei.

https://point.md

Şevciuk este dispus să menţină cursul de extindere a relaţiilor cu Rusia

Susţinerea de către poporul Transnistriei a iniţiativelor proclamate la primul congres al Asociaţiei deputaţilor de toate nivelele „Pentru unitatea cu Rusia” a arătat că iniţiatorii, adepţii asociaţiei date merg într-o direcţie corectă, a declarat – în cadrul consiliului coordonator lărgit al Asociaţiei – liderul Tiraspolului, Evgheni Şevciuk, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://novostipmr.com

După cum informează VESTI PMR, Şevciuk a menţionat că „preşedintele şi guvernul [autoproclamatei RMN] sunt decişi să continue politica de lărgire şi consolidare a relaţiilor cu Rusia – ţară-garant a păcii, stabilităţii şi securităţii în Transnistria”.

http://www.vestipmr.info