OPINII

-Prin ce se deosebeşte valul demisiilor guvernatorilor în anul 2017

Aceasta nu e prima curăţare de proroţii a corpului de guvernatori, dar demisiile anului 2017 (au fost schimbaţi deja 8 guvernatori) se deosebesc de cele precedente, consideră comentatorul Natalia Zubarevicii. În afară de diferenţele electorale, sunt şi unele mai semnificative, sistemice. Cel mai expresiv exemplu este seria de numiri în funcţia de guvernatori a unor oameni provenind din structurile de forţă, mai cu seamă din Serviciul federal de pază. Data trecută, faptul acesta a angajat conflicte cu elita regională.

O consecinţă extremă a tendinţei de forţă a devenit numirea pe post de şef al Daghestanului a unui fost angajat al Ministerului de Interne, Vasilev. El a avut o înndelungată experienţe de lucru în posturi de conducere din Duma de Stat, dar nu şi de conducere administrativă. Numirea într-o regiune etnică a unei figuri de rang înalt venită din structurile de forţă reprezintă o reproducere a experienţei imperiale a guvernatorilor-generali pe teritorii „străine”. Riscurile unei astfel de hotărâri sunt foarte mari: ea umileşte elitele republicii. Dar Kremlinul, după toate aparenţele, nu înţelege asta sau mizează pe rezolvarea în forţă a problemelor Daghestanului.

Evenimentele ultimilor ani – numiri, alegeri, demisii şi arestări de guvernatori – demonstrează că Rusia s-a dus şi mai departe de feudalism. Independenţa guvernatorilor în ceea ce priveşte adoptarea de decizii a scăzut brusc în comparaţie cu începutul anilor 2000, iar riscurile urmăririi penale din partea procuraturii, a FSB şi Comitetului de Anchetă au crescut de mai multe ori.

În acelaşi timp, regulile de joc pentru guvernanţi sunt tot mai puţin pe înţeles. Niciuna dintre hotărârile adoptate în anul 2017 cu privire la restructurările de personal nu a fost întemeiată pe rezultatele economice ale dezvoltării regiunilor. Nu funcţionează nici regulile politice anterioare: în regiune nu trebuie să aibă loc proteste vizibile ale populaţiei, trebuie demonstrate rezultate bune la alegerile federale şi încă îndeplinite decretele preşedintelui. Au scăzut brusc şi posbilităţile guvernatorilor în relaţiile cu marile companii ca principali actori economici în regiune.

La prima privire, schimbările nu au o importanţă deosebită. În Rusia s-a format un sistem electoral imitativ, atribuţiile autorităţilor regionale sunt limitate tot mai drastic, guvernatorii se transformă în ţapi ispăşitori, iar populaţiei îi este inoculată ideea că federalismul e ceva rău. Dar la trecerea către un nou ciclu politico-economic instituţiile dorminde ale federalismului pot ieşi din comă. Şi asta se va întâmpla încă în timpul vieţii politice a noilor guvernatori.

http://carnegie.ru/

-Kolesnikov şi Pavlovski despre atitudinea puterii faţă de Navalnîi şi despre tranziţia post-putinistă

Puterea nu a elaborat o linie unică în privinţa opoziţei, consideră politologul Andrei Kolesnikov. „Situaţia se schimbă prea repede şi ei se pot hotărî pentru măsuri extreme în privinţa lui Navalnîi – figură-cheie, de vitrină, a opozţiei la ora actuală. Până la alegeri nu se va întâmpla nimic; mai exact, puterea n-ar fi vrut să înăsprească brusc politica în privinţa opoziţiei înainte de alegeri, dar dacă viaţa o va cere, atunci Putin va strânge şurubul fără a mai ţine cont de normele politice de conduită”, a spus el.

De asemenea, Kolesnikov a menţionat că în Rusia nu există un model de succesiune. „Să admitem că vine anul 2020, Putin spune că pleacă. Dar cine îi va asigura o pensie normală, lipsa de riscuri? Poate că el ar fi vrut să aibă încredere, să admitem, în [fostul ministru al Finanţelor, Alexei] Kudrin, dar, în afară de Kudrin, e un lobby al structurilor de forţă, gigantic şi pestriţ, şi care se mănâncă unii pe alţii, care nu-l va admite pe niciun Kudrin în funcţii înalte. Această situaţie îl transformă pe Putin într-o figură veşnică – el este nevoit să stea din raţiuni de securitate”, a menţionat politologul, adăugând că elitele nu ştiu cu cine să-l înlocuiască pe Putin.

Alt expert politic, Gleb Pavlovski, susţine că autorităţile – ca un tot întreg – nu există şi nici nu vor mai exista de-acum înainte. „Mie nu-mi e cunoscută nicio forţă politică, inclusiv în Kremlin, care ar fi examinat vreun program care n-ar fi, de facto, un program post-Putin. Are loc lupta pentru moştenirea lui Putin. Dar Putin nu este cel mai activ în această luptă. El nu poate propune o agendă post-putinistă de tranziţie. Iar oricare alta nu va fi. Cu alte cuvinte, toate alegerile vor decurge în jurul temei pe care cândva o clamau tinerii, pe atunci: „Rusia fără Putin!”. Doar că acum Rusia e fără Putin sub conducerea lui Putin. Or acest paradox ei nicidecum nu-l pot perfecta organizaţional şi ideologic”, a conchis el.

https://echo.msk.ru/

-Andreei Movcean: Cu fiecare astfel de buget sunt tot mai puţine speranţe de schimbare

Proiectul  bugetului pentru anul 2008 se discută şi se completează din luna iulie. Miercurea trecută la şedinţa guvernului, în prezenţa preşedintelui, proiectul a fost aprobat definitiv şi, la 29 septembrie, a ajuns în Duma de Stat pentru aprobare. Finaţistul Andrei Movcean susţine că structura bugetului se deosebeşte puţin de bugetele anilor precedenţi, şi la capitolul venituri, şi cel de cheltuieli. Asta spune despre faptul că, pe de o parte, nu există o catastrofă în economie. Pe de alta, că, odată cu fiece astfel de buget, e tot mai puţină speranţă de schimbare.

El a menţionat, de asemenea, că deficitul bugetului FR nu este prea mare – mai puţin de 2% din PIB. Chiar dacă la finele anului el va constitui 2,5 – 3%, aceasta e o cifră care nu distruge statul, nu-l lipseşte de guvernabilitate şi de posibilitatea de a-şi îndelini funcţiile principale.

Conform proiectului, direcţiile principale de cheltuieli ale bugetului federal al Fr în anii 2018 – 2002 vor fi domeniul social, apărarea şi susţinerea economiei naţionale. O treime din cheltuieli sunt alocate pentru domeniul social, dar, de fapt, în acest scop sunt prevăzuţi mai puţini bani decât în anul 2016 (4,86 trilioane de ruble faţă de 5 trilioane în anul 2017).

Până în prezent, domeniul social a fost o vacă sfântă. „După toate aparenţele, statul se simte mai sigur, el aşteaptă tot mai puţin proteste sau revolte. Şi, desigur, bani sunt, într-adevăr, puţini. Dar poftele statului însuşi cresc tot timpul, altfel nici nu se poate într-un sistem feudal-birocratic, în care bugetul se formează care urmare a luptei între clanurile puternice. Care clanuri au devenit mai puternice în anul acesta? În primul rând, aşa-numitele clanuri ale structurilor de forţă. Din nou cresc cheltuielile pentru apărare”, a menţionat Movcean.

https://www.if24.ru/

NOUTĂŢI

-MAE al Rusiei a ameninţat să limiteze activitatea mass-media americane în Rusia

Activitatea mass-media americane în Rusia poate fi limitată ca răspuns la situaţia cu RUSSIA TODAY. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Ministerului de Externe al FR, Maria Zaharova. Potrivit cu afirmaţiile sale, împotriva „postului nostru” a fost aplicată „toată maşina din dotare, inclusiv resursele administrative şi propaganda pe teritoriul SUA” şi „FR poate aplica măsuri similare”. Anterior, Ministerul Justiţiei al SUA a cerut RT să se înregistreze ca agent străin, iar Google a exclus postul de televiziune din pachetul premium de pe YouTube.

https://www.gazeta.ru/

-Surkov a vorbit despre negocierile privind Donbasul cu reprezentantul special al SUA

Asistentul preşedintelui FR, Vladislav Surkov, a comunicat despre negocierile constructive cu reprezentantul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina, Kurt Volcker. Ei au discutat proiectul rezoluţiei ONU cu privire la Donbas, propus de Rusia. „Majoritatea diferenţelor depistate au fost declarate drept rezolvabile. În cele din urmă, rezultatul va fi”, a declarat el.

http://www.rbc.ru/

Surkov şi Volcker s-au întâlnit a doua oară la Belgrad. După prima întrevedere, Volcker a declarat că FR poate fi gata să trăiască în condiţiile de stau quo al conflictului ce continuă în Donbas. El spunea că „trupele ruse se află în estul Ucrainei şi Moscova trebuie să le retragă de acolo”.

https://tvrain.ru/

-Protestele adepţilor lui Navalnîi la 7 octombrie

În toată Rusia (până la 80 de oraşe), în ziua de naştere a lui Putin, au avut loc acţiuni de protest, organizate de adepţii lui Alexei Navalnîi [el însuşi se află în arest]. Pe undeva au fost autorizate, prin alte părţi, nu; în unele locuri au ieşit zeci de oameni, în altele – sute. Cele mai mari mitinguri au avut loc la Moscova şi Petersburg. Şi dacă în capitală poliţia a hotărât să nu aresteze pe nimeni (deşi mitingul nu era autorizat), atunci la Petersburg ea a acţionat extrem de dur.

https://www.svoboda.org/

Către ora 20:00 au fost reţinuţi cel puţin 290 de oameni. Iar la Iaroslav au fost reţinuţi 54 de oameni. La Lipeţk au fost reţinuţi 20 de oameni. Cei mai mulţi reţinuţi sunt în Sankt-Petersburg – cel puţin 68 de oameni. Acolo, protestatarii (circa 1,8 mii de oameni) s-au adunat pe Câmpul Marte, iar pe urmă s-au deplasat pe prospectul Liteinîi, care a fost îngrădit de trupele poliţiei speciale şi atunci protestatarii au încercat să rupă cordonul poliţiei. După asta, au început reţinerile.

http://www.rbc.ru/

 

MOLDOVA

-Dodon s-a întâlnit cu activiştii şi întreprinzătorii din zona transnistreană

Preşedintele R. Moldova a avut o întrevedere informală la Holercani cu reprezentanţii cercurilor sociale şi de afaceri. A fost discutată ideea creării unei platforme sociale de conciliere a locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Dodon a menţionat că discuţia a avut loc înaintea întrevederii sle cu preşedintele Rusiei, în cadrul căreia „vor fi abordate şi probleme legate de Transnistria”.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că organizaţii non-profit apropiate autorităţilor din stânga Nistrului l-au criticat pe Dodon, considerând drept ofensatoare cuvintele sale despre faptul că întâlnirea de la Holercani cu reprezentanţii Transnitriei va avea loc, „dacă «Sheriff» le va permite”.

http://newsmaker.md/

-Primarul Benderului: Noi vom apăra forţele de menţinere a păcii

În curul conferinţei de presă dedicate celei de-a 609-a aniversări a oraşului Bender a fost abordată chestiunea aflării în localitate a forţelor de menţinere a păcii şi a presiunii crescute asupra operaţiunii de pacificare. Potrivit primarului oraşului Bender, Roman Ivancenko, societatea de-acolo percepe cu îngrijorare declaraţiile anumitor politicieni şi activişti moldoveni cu privire la necesitatea retragerii militarilor ruşi şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii. „Noi vom apăra aflarea pacificatorilor FR pe teritoriul oraşului Bender şi al republicii în întregime”, a declarat el, reamintind că în localitate se află un monument dedicat generalului Lebed şi o Alee a pacificatorilor.

https://point.md/