Proiectul legii privind reintegrarea Donbasului și declararea Rusiei „stat-agresor”, a fost aprobat astăzi, 6 octombrie, în primă lectură de Rada Supremă a Ucrainei. Înainte de adoptare, parlamentarii din opoziție s-au încăierat, încercând să blocheze votul, transmite UNIAN.

233 de deputați au votat pentru această lege, din cei 335 prezenți în sală.

Deputații din opoziție și cei neafiliați s-au adunat lângă prezidiu și tribuna parlamentului, încercând să blocheze activitatea în plen. Motivul altercației a fost tentativa de a nu permite adoptarea legii.

Un parlamentar al partidului naționalist Svoboda a aruncat și o grenadă fumigenă în sală.

În timpul votului, din textul legii a fost eliminat articolul unde, în versiunea originală, era menționat și acordul de la Minsk.

Proiectul de lege prevede că ocuparea temporară de către Federația Rusă a teritoriilor din regiunile Donețk și Lugansk este ilegitimă și nu creează pentru Federația Rusă niciun drept teritorial.

„Statul Ucraina nu este responsabil pentru acțiunile ilegale ale Federației Ruse ca stat-agresor, forțele sale armate, alte formațiuni militare și administrația ocupațională din teritoriile temporar ocupate din regiunile Donețk și Lugansk”, se precizează în proiect.

Proiectul legii specifică că scopul politicii de stat privind asigurarea suveranității Ucrainei asupra teritoriilor temporar ocupate din regiunile Donețk și Lugansk este, în special, eliberarea acestor teritorii și restaurarea ordinii constituționale acolo; precum și protecția drepturilor, libertăților și intereselor cetățenilor ucraineni, care au avut de suferit în urma agresiunii rusești.

Menționăm că proiectul de lege prezidențial privind particularitățile politicii de stat cu referire la asigurarea suveranității statale a Ucrainei asupra teritoriilor temporar ocupate din regiunile Donețk și Lugansk a fost înregistrat miercuri, 4 octombrie, în Rada Supremă.

Sursa: UNIAN