Constructorul auto japonez Nissan Motor Co Ltd a anunțat astăzi, 2 octombrie, că intenționează să recheme la service 1,2 milioane de vehicule vândute în Japonia care nu au fost supuse unor verificări adecvate de securitate, informează AFP.

„Aproximativ 1,21 milioane de vehicule produse în perioada octombrie 2014-septembrie 2017 vor fi supuse unor noi inspecții”, a anunțat, într-un comunicat de presă, Nissan, care începând din 1999 face parte dintr-o alianță cu grupul francez Renault.

„Este o problemă foarte gravă", a declarat președintele director general de la Nissan, Hiroto Saikawa, potrivit căruia va dura aproximativ o lună pentru a stabili cauza acestor inspecții incorecte. "În locul inspectorilor certificați în mod oficial, ajutoarele lor au derulat aceste inspecții”, a spus Saikawa, precizând însă că este convins că vehiculele vândute sunt sigure. Președintele Nissan a estimat costurile acestei rechemări la service la aproximativ 25 miliarde yeni (aproximativ 189 milioane de euro).

Anterior, acțiunile Nissan au scăzut cu peste 5% la bursa de la Tokyo, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora controalele de securitate au fost realizate de persoane care nu sunt certificate să realizeze inspecții la vehiculele destinate pieței japoneze.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault.

Cu 5,27 milioane de autoturisme și utilitare vândute în prima jumătate a acestui an, Renault-Nissan este în prezent cel mai mare producător auto din lume, devansând Volkswagen și Toyota.

Sursa: Agerpres