Îngrijorările autorităților ruse cu privire la efectele restricțiilor SUA asupra activității mass-media de propagandă a Rusiei au atins un nou nivel la 30 septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a vorbit în fața membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei despre „încercările de a pune presiune pe mass-media rusă de limba engleză”.

În aceeași zi, radiodifuzorul CNN, care deține în Rusia o licență de difuzare, a primit un avertisment administrativ de la agenția de reglementare Roskomnadzor pentru „inexactitate în afișarea programului emisiunilor”. Roskomnadzor a emis o declarație oficială, în care afirma: „Reprezentanții postului de televiziune (CNN) au fost invitați la Roskomnadzor pentru examinarea unor probleme administrative. Se va stabili calea exprimării unui avertisment oficial pentru încălcarea legii privind mass-media și acordarea de licențe în domeniul difuzării programelor de televiziune”.

Șeful Roskomnadzor, Aleksandr Jarov, a declarat agenției de știri „Interfax” că aceasta este o chestiune pur tehnică: „Conform legii, numai după două avertismente se poate declanșa procedura de încetare a activității, iar acest lucru se face prin intermediul instanțelor…”.

Cu toate acestea, experții nu cred în coincidențe. De la începutul anului CNN a devenit obiectul criticii parlamentului rus pentru presupusul amestec al radiodifuzorului, alături de alte mass-media din SUA, „în alegerile din Rusia”.

Anterior, rețeaua de televiziuni în limba engleză a Rusiei – Russia Today (RT) – a anunțat că uneia dintre firmele care deservește filialele sale în Statele Unite i s-a impus să se înregistreze ca „agent străin”. De asemenea, în Congresul SUA a fost înregistrat un proiect de lege care oferă Ministerului Justiției din SUA competențe suplimentare pentru a investiga posibile încălcări ale legii din SUA de către radiodifuzorul RT America.

Analistul rus Vasili Gatov consideră că acțiunile Moscovei în raport cu mass-media din SUA „vor depinde în mare măsură de câtă presiune se va pune în Statele Unite pe RT și societatea afiliată Sputnik.

„Orice mișcare demonstrativa care ar încălca interesele acestor companii va conduce la măsuri simetrice și dure ale Rusiei în raport cu mass-media din SUA, și cred că, în primul rând, acestea vor afecta mass-media comerciale, cum ar fi CNN. Dacă s-a emis ordinul «faceți probleme», fapt caracteristic autorităților ruse actuale – și acesta este deja un fenomen diferit – mă aștept chiar și la luare de ostatici, cum a fost cazul lui Nikolas Daniloff (jurnalist american, arestat de KGB în 1986)”, crede Vasili Gatov.

Gatov consideră că jurnaliștii americani pot deveni atât victime ale acțiunilor de raspuns ale Moscovei, cât și „daune colaterale” într-un joc mai mare: „De exemplu, Ministerul de Externe poate revoca acreditările jurnaliștilor americani, invocând faptul că nu oferă materiale cu privire la activitățile MAE rus sau să vină cu alte prostii birocratice. Dar asta este la nivelul răspunsului pentru RT. Dar dacă serviciul de contrainformații a fost instruit să înceapă confruntarea, atunci să ne așteptăm la lucruri mult mai grave”.

„Roskomnadzor joacă acum rolul de jurat – el nu poate influența în mod fundamental mass-media occidentale,  cu excepția celor care au primit licență de difuzare în Rusia, și nu sunt multe. Corespondenții străini sunt însă «în curtea» Ministerului rus al Afacerilor Externe”, explică Vasili Gatov.

Sursa: paginaderusia.ro