Negociatorii britanici şi europeni şi-au exprimat speranţa unor progrese în legătură cu Brexitul, în cea de a patra rundă de negocieri care a început la Bruxelles luni, la trei zile după ce premierul Theresa May a încercat, prin discursul de la Florenţa să relanseze negocierile şi să destindă atmosfera, relatează Reuters.

Însă niciuna dintre părţi nu a vorbit despre frustrările pe care le are.

Negociatorul-şef al UE Michel Barnier a refuzat să vorbească despre o eventuală renunţare a Regatului Unit la normele europene în timpul unei perioade de tranziţie post-Brexit, peste 18 luni.

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis l-a îndemnat să nu mai blocheze discuţiile despre viitoarea relaţie comercială, dacă Bruxellesul vrea ca Londra să plătească factura ieşirii din Uniune.

„Însă este evident că încheierea acestei probleme poate să aibă loc numai în cadrul şi conform unui nou parteneriat profund şi special cu Uniunea Europeană”, a spus el.

Barnier a declarat că el vrea să afle săptămâna aceasta ce propunere fermă face Londra pentru a-şi achita factura, unul dintre principalele trei domenii în care Uniunea caută să se ajungă la „progrese semnificative” înainte ca să recomande ca şefii de stat şi de guverne din Uniune să lanseze negocieri cu privire la viitoarea relaţie între UE şi Marea Britanie.

El a subliniat că un viitor acord şi o perioadă de tranziţie în vederea implementării lui nu sunt prezivizibile. Şi a respins sugestii potrivit cărora unele reglementări europene nu se vor aplica în Marea Britanie în cazul în care aceasta mai rămâne doi ani în piaţa unică după Brexit.

„Fără excepţii”, a spus Barnier, Marea Britanie va rămâne în cadrul bugetelor UE, justiţiei europene şi aşa mai departe, o veste amară pentru numeroşi susţinători ai Brexitului.

Barnier şi Davis, care s-au întâlnit a patra oară în trei luni, au prezentat această a patra rundă de negocieri drept o săptămână importantă, care se va încheia joi cu doar câteva ore înainte ca premierul Theresa May să se întâlnească cu omologii la un summit în Estonia.

Însă Londra speră ca prin înregistrarea unor progrese în negocieri să-i convingă pe liderii europeni ca la viitorul summit, prevăzut la jumătatea lui octombrie, să dea undă verde negocierilor cu privire la viitoarea relaţie comercială.

Într-o încercare de a debloca negocierile cu privire la Brexit, promiţând să-şi onoreze angajamentele bugetare, May a făcut o concesie cu privire la drepturile celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, promiţând că drepturile lor vor fi protejate după Brexit.

Davis a declarat că aceste drepturi, care vor fi prevăzute în tratatul de retragere a Regatului Unit din UE, vor fi încorporate în legislaţia britanică, în pofida faptului că Bruxellesul insistă ca ei să aibă dreptul să recurgă la justiţia europeană.

Cea de-a treia problemă care este necesar să fie rezolvată pentru ca UE să treacă la discuţii cu privire la comerţ este problema frontierei irlandeze.

Davis şi Barnier au promis din nou că vor găsi soluţii, însă există prea puţine detalii despre acest subiect, iar amândoi au recunoscut că multe depind de viitoarele prevederi comerciale.

Sursa: News.ro