Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat controversata Lege a Educației, care a fost adoptată de Rada Supremă la 5 septembrie 2017.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european, transmite Agenția BucPress.

Președintele ucrainean a menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ. În același timp, președintele Ucrainei a subliniat importanța respectării în timpul procesului de învățământ a drepturilor minorităților naționale din țară.

Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale, care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, care este în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, a subliniat Petro Poroșenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe și Ministerului Educației să desfășoare consultațiile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

----Premierul Pavel Filip a discutat cu omologul său Volodimir Groisman despre noua lege a învățământului, adoptată de Ucraina. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a ținut să precizeze că modificările adoptate de Rada Supremă nu trebuie „să prejudicieze în niciun fel interesele cetățenilor moldoveni și români care locuiesc în Ucraina". Declarațiile au fost făcute în marja celei de-a II-a ediții a Conferinței internaționale de transport de nivel înalt „Coridoarele integrate de transport Europa-Asia".