Rusia comite încălcări „grave” ale drepturilor omului în Crimeea, inclusiv impunerea cetăţeniei şi deportarea deţinuţilor, arată un raport al ONU publicat luni, citat de Reuters.

„Încălcări grave ale drepturilor omului, precum arestări şi detenţii arbitrare, dispariţii forţate, rele-tratamente şi tortură şi cel puţin o execuţie extrajudiciară au fost documentate”, se arată în raport.

Autorităţile ruse nu le-au permis anchetatorilor ONU să intre în Crimeea.

Rusia a ocupat Crimeea în 2014 şi a înlocuit legile ucrainene cu cele ruse, însă anexarea nu a fost recunoscută niciodată pe plan internaţional. Adunarea Generală a ONU a ordonat o anchetă privind respectarea drepturilor omului în decembrie 2016.

„Impunerea cetăţeniei locuitorilor unui teritoriu ocupat poate fi echivalată cu obligarea lor să jure credinţă unei puteri pe care este posibil să o considere ostilă, ceea ce este interzis în baza celei de a patra Convenţii de la Geneva”, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra‘ad al Hussein, într-un comunicat.

Rusia a încălcat dreptul internaţional şi prin transportarea deţinuţilor şi prizonierilor din Crimeea în Rusia, se arată în raport.

Atunci când a ocupat Crimeea, Rusia a recunoscut automat toţi ucrainenii din peninsula drept cetăţeni ruşi, în cazul în care trimiteau o respingere scrisă.

În mai 2015, numai aproximativ 100.000 de persoane – circa 4% din populaţia Crimeei, nu avea cetăţenie rusă, a declarat un official rus citat în raport.

Mai mult, aproximativ 19.000 de oameni – majoritatea bugetari care au vrut să îşi păstreze locul de muncă şi după anexare – au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia ucraineană.

Rusia susţine că referendumul din martie 2014 a legitimat „încorporarea” Crimeei, iar cei care s-au opus referendumului au fost vizaţ de legi împotriva terorismului, extremismului şi separatismului. Unii au fost internaţi forţat în instituţii psihiatrice, se arată în raport.

O mare parte dintre instituţiile media au fost închise şi toate cele 22 de congregaţii ale Martorilor lui Iehova din Crimea au fost scoase în afara legii.

Educaţia în limba ucraineană aproape că a dispărut, iar Rusia a interzis Mejlis – un organism care reprezintă tătarii din Crimeea, ai cărui membrii au fost supuşi unor acte de intimidare, au fost reţinuţi, iar casele le-au fost percheziţionate.  

Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce înseamnă că poate bloca orice tentativă de a fi trasă la răspundere.

Însă şefa biroului ONU din Ucraina, Fiona Frazer, a afirmat că este vorba, oricum, de un document important care atestează ceea ce se întâmplă.

Sursa: News.ro