Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat joi, 21 septembrie, în favoarea trimiterii Căștilor Albastre în tot estul ucrainean, nu doar pe linia de contact. Astfel, șeful NATO se pronunță în favoarea propunerii Kievului la ONU.

„Sunt favorabil propunerii de a avea forțe de pace ale ONU în Ucraina”, a spus el jurnaliștilor, la finalul unei întâlniri la New York cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU.

El a menționat că există două propuneri pe această temă, una a Ucrainei, cealaltă a Rusiei.

„Văd favorabil toate inițiativele, printre care propunerea rusă, de a avea o prezență a ONU în estul Ucrainei. Ceea ce este important este ca ONU să fie prezentă în tot estul ucrainean, și nu doar pe linia de contact”, a subliniat secretarul general al NATO, citat de Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut, miercuri, 20 septembrie, Consiliului de Securitate al ONU să trimită o misiune a organizaţiei în Donbas cât mai repede posibil. Kievul ar dori forțe de menținere a păcii în tot estul ucrainean, în special de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați.

Pe de altă parte, Moscova este de părere că aceste „căști albastre” ar trebui să fie detașate doar de-a lungul liniei de contact dintre forțele guvernului ucrainean și separatiștii proruși așa cum declarase președintele rus Vladimir Putin în data de 5 septembrie. Rusia vrea ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor, transmite UNIAN.

---Precizăm că SUA și Ucraina au informat Rusia că nu doresc să lucreze pe proiectul de rezoluție al Moscovei pe această temă, deoarece au prea multe obiecții față de text, a declarat luni, 18 septembrie, ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a separatiștilor în acest conflict, soldat cu peste 10.000 de morți din aprilie 2014. Ciocniri se produc cu regularitate în pofida acordurilor de pace de la Minsk, semnate mai întâi în 2014, apoi în 2015, și a numeroaselor armistiții, de încălcarea cărora cele două părți se acuză reciproc.