În Rusia, membrii grupării radicale "Statul Creştin - Sfânta Rusie" au fost arestaţi sub bănuiala că ar fi incendiat automobile parcate în preajma unui birou de avocaţi, care îl reprezintă pe regizorul Alexei Uciteli, autorul unei pelicule despre povestea de dragoste a ultimului ţar al Imperiului Rus cu o balerină. Filmul a stârnit mânia ortodoclişor radicali.

Potrivit agenției ruse Interfax, liderul organizației „Statul Creștin - Sfânta Rusie”, Alexandr Kalinin, numele căruia coincide cu cel al președintelui Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia (potrivit mold-street - n.r.), este bănuit că ar fi incendiat mai multe autoturisme din apropierea biroului avocaților lui Uciteli. După ce a fost interogat, Kalinin a fost eliberat.

Alți trei membri ai organizației, au rămas în arest, doi dintre care, Iurii Kalinin și Alexandr Buianov, aceștia și-au recunoscut vina, informează agenția rusă RIA Novosti.

Denis Mantaluță, în timpul arestului

Denis Mantaluță, în timpul arestului

A treia persoană din organizația sus-menționată, Denis Mantaluță este originar din Moldova (regiunea transnistreană) și este cunoscut ca fiind sportiv, care practică bodybuilding-ul. Manataluță și-ar fi recunoscut vina. Potrivit declarațiilor sale, el a devenit membru al grupării „Statul Creștin - Sfânta Rusie” cu puțin timp în urmă. Membrii acestei grupări se numesc frați, care frecvent criticau filmul „Matilda”, sub regia lui Alexei Uciteli, astfel a apărut ideea de a incendierii automobilului avocatului, scrie publicația rusă.

Amintim că pe 11 septembrie, avocatul Constantin Dobrînin a anuțat că un grup de persoane necunoscute au incendiat câteva autoturisme din preajma biroului său. În fotografiile publicate de avocat pe rețelele sociale, la locul incidentului se văd foi volante cu inscripția „За Матильду гореть” (Să arzi pentru Matilda - n.r.).

Mai târziu, avocatul s-a adresat la Servisiul Federal de Securitate din Rusia (FSB), cu cererea de averifica organizația „Statul Creștin - Sfânta Rusie”. Avocatul a făcut trimitere la un interviu, pe care liderul acestei organizații l-a acordat publicației ruse Meduza, în cadrul căruia, potrivit avocatului, se justifică aplicarea violenței și distrugerea bunurilor pentru a atinge scopul de interzicere a filmului „Matilda”.

Filmul „Matilda”, va fi prezentat publicului larg din data de 26 octombrie. Filmul redă relația viitorului țar al Imperiului rus, Nicolai al II-lea și balerina Matilda Kșesinskaia. Pelicula a stârnit o rezonanță puternică, mai ales, în rândurile creștinilor radicali din Rusia.