Zeci de raiduri violente ale avioanelor regimului sirian și ale aliatului său rus s-au abătut în cursul nopții asupra părții de est a orașului Alep, controlat de rebeli, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Atacuri aeriene extrem de puternice au vizat mai multe cartiere din estul Alepului din zori și până la această oră", a declarat vineri dimineață, citat de AFP, Rami Abdel Rahmane, director al OSDO, care nu a fost în măsură să ofere pentru moment un bilanț al morților, transmite Agerpres.

Raidurile continuă pentru a treia săptămână la rând de la începutul unei ofensive de anvergură a armatei siriene pentru a recuceri zona controlată de rebeli din 2012 în acest al doilea oraș al țării.

"Violența raidurilor demonstrează că există o hotărâre a Rusiei de a recuceri cu orice preț estul Alepului", a precizat Abdel Rahman.

Joi, Rusia s-a declarat dispusă să le asigure rebelilor o retragere în siguranță din Alep, în contextul în care sâmbătă încep discuții ruso-americane în privința Siriei.

Însă, potrivit unor analiști, această propunere este o manevră de a diminua presiunea prin aparenta prezentare a unor alternative diplomatice.

"Nu există o schimbare în strategia rusă: obiectivul rămâne distrugerea prezenței rebelilor la Alep", a spus Thomas Pierret, expert în chestiunea siriană.

În partea controlată de rebeli, unde trăiesc 250.000 de locuitori, peste 370 de persoane, în special civili, printre care 68 de copii, au fost ucise de la 22 septembrie în bombardamentele aeriene și de artilerie, conform OSDO.

SUA și Rusia, care și-au 'suspendat' în urmă cu mai multe zile dialogul privind Siria, au anunțat două reuniuni internaționale cu puteri arabe și europene: prima are loc sâmbătă la Lausanne, iar a doua duminică la Londra.

Din martie 2011, sângerosul conflict sirian a devenit tot mai complex și s-a internaționalizat, provocând moartea a peste 300.000 de persoane și plecarea din țară a câtorva milioane. Peste 13,5 milioane de sirieni, între care șase milioane de copii, au nevoie de ajutor umanitar, conform ONU.