Posibilele livrări de arme letale de către SUA Ucrainei nu vor „favoriza stabilitatea în estul Ucrainei”, afirma Kremlinul, care îi sustine activ cu arme, muniții și bani pe rebelii separatiști proruși din sud-estul Ucrianei, în confruntarea lor cu armata ucraineană.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a scris pe pagina sa de pe Facebook că Senatul american a aprobat furnizarea de „arme letale cu caracter defensiv” țării sale.

Potrivit președintelui ucrainean, proiectul de lege aprobat de senatorii americani prevede alocarea unui ajutor în valoare de 500 milioane de dolari pentru domeniul apărării și al securității.

„Pentru prima oară la nivel legislativ, se propune livrarea către Ucraina de mijloace defensive precum radare de apărare antiaeriană și supraveghere, mine antinavale, nave de coastă”, menționează Poroșenko în mesajul său pe Twitter, potrivit agenției de presă ucrainene Unian.

Reactia Kremlinului nu a întârziat.

„Alocarea de credite din partea SUA Ucrainei ține de planul relațiilor bilaterale dintre cele două țări, dar furnizarea de arme letale nu va contribui, desigur, la soluționarea conflictului din estul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Presedintiei Rusiei, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Aceasta este declarația președintelui Poroșenko, nu am auzit nicio declarație de partea americană cu privire la acest subiect”, a spus el, fără alte comentarii.

Rusia se opune ferm oricărei livrări de arme letale de către SUA Ucrainei și a avertizat că aceasta ar duce la recrudescența conflictului din estul Ucrainei. Se pare că Moscova pretinde astfel la rolul de monopolista în livrarile de armament și muniție care să alimenteze conflictul din Donbas, în asigurarea supraviețuirii regimurilor celor două „republici-marionetă” din sud-estul Ucrainei.

Amintim, Senatul SUA a aprobat, luni, alocarea a 500 de milioane de dolari ca ajutor militar Ucrainei în anul financiar 2018 (inițial suma prevăzută era de 350 milioane de dolari).

sursa: paginaderusia.ro