Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, că Organizaţia Naţiunilor Unite "nu şi-a atins potenţialul maxim din cauza birocraţiei şi a gestionării incorecte" şi a îndemnat statele membre să propună reforme, relatează publicaţia Time.

„Ne afirmăm angajamentul pentru reformarea ONU... şi reformele sunt necesare. ONU trebuie să se îmbunătăţească la capitolele dezvoltare, administrare, pace şi securitate. În ultimii ani, ONU nu şi-a atins potenţialul maxim, din cauza birocraţiei şi a gestionării incorecte. În timp ce ONU şi-a crescut în mod regulat bugetul cu 140%, iar personalul s-a dublat faţă de anul 2000, nu vedem rezultate în concordanţă cu aceste investiţii. Lăudăm poziţia secretarului general [Antonio Guterres] şi apelul acestuia ca ONU să se concentreze mai mult pe oameni şi mai puţin asupra birocraţiei", a spus Trump, la New York.

Preşedintele american a îndemnat statele membre ONU să propună idei de reforme, pentru ca structura să devină o forţă de menţinere a păcii mai puternică şi mai eficientă.

„Vrem ca ONU să recapete încrederea populaţiei la nivel mondial... şi pentru asta trebuie să deţină responsabilitatea la fiecare nivel de management, să protejeze avertizorii de integritate şi să se concentreze pe rezultate. Trebuie să ne asigurăm că niciun stat membru nu suportă o cotă disproporţionată a răspunderii, din punct de vedere militar sau financiar. Mai cerem ca fiecare misiune de menţinere a păcii să aibă obiective bine stabilite şi criterii pentru a evalua succesul. Încurajăm toate statele membre să ia poziţii ferme privind schimbarea modului de acţiune din prezent şi să nu rămână ancorate în metode din trecut, care nu au funcţionat. Sunt încrezător că, dacă vom lucra împreună şi vom impune reforme cu adevărat îndrăzneţe, ONU va deveni o forţă de menţinere a păcii mai puternică, mai eficientă, mai justă", a mai spus Trump.

Statele Unite reprezintă cel mai important contribuabil la bugetul ONU, reflectând poziţia de cea mai mare economie din lume. SUA plătesc 25% din bugetul operaţional anual al ONU şi peste 28% din bugetul separat de menţinere a păcii - un nivel al cheltuielilor despre care Donald Trump a spus că este nedrept.

Donald Trump se va adresa marți pentru prima dată plenului Adunării Generale a ONU. Reuniunea anuală a liderilor din 193 de ţări debutează pe fondul preocupărilor serioase cu privire la priorităţile preşedintelui american, la susţinerea acestuia pentru ONU şi la o serie de crize globale.

Sursa. Mediafax