A 77-a Adunare Generală a ONU începe luni și are anul acesta tema “Concentrându-ne pe Oameni: Eforturi pentru Pace şi a Viaţă Decentă pentru toţi pe o Planetă Sustenabilă”.

Se pare însă că tema Adunării Generale a ONU din acest an va fi pusă în umbră de proiectul președintelui american Donald Trump de a reforma ONU, care ar trebui să devină o organizație „mai eficientă şi performantă” dar mai ales mai puțin costisitoare pentru contribuabilul american, principalul contribuabil. Unele voci spun însă că mai puțini bani echivalează cu sfârșitul ONU.

România este reprezentată la summit de către președintele Klaus Iohannis. Invitatul zilei este fostul ministru român de externe, președintele Institutului ASPEN România, Mircea Geoană. Principala întrebare ar fi cum ar trebui să se poziționeze România în această nouă dezbatere crucială pentru viitorul comunității internaționale, mai ales că România aspiră acum la statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021?

Sursa: RFI.ro