POLITICĂ

Putin a pus pe umerii SUA răspunderea pentru agravarea relaţiilor cu Rusia

Rusia este îngrijorată de agravarea relaţiilor cu SUA, „dar aceasta nu este alegerea noastră”, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la forul VTB „Rusia cheamă!”, informează RIA NOVOSTI.

http://tass.ru

... şi a povestit cine a lovit convoiul umanitar în Siria

Lovitura asupra convoiului umanitar în preajma oraşului Alep din Siria a fost aplicată de către una dinte organinzaţiile teroriste, a declarat Putin la for, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

... şi a explicat de ce şi-a anulat vizita la Paris

Potrivit afirmaţiilor preşedintelui Federaţiei Ruse, partea franceză a lăsat de înţeles că acum nu e un timp potrivit pentru o vizită, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Nu mult înainte de asta, preşedintele francez sublinia că intenţionează să discute cu Putin exclusiv chestiunea siriană, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Între timp, conform agendei iniţiale, Putin trebuia să participe la deschiderea Centrul spiritual rus, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru

... şi a exclus izolarea FR din cauza sancţiunilor

Putin consideră ridicole declaraţiile cu privire la izolarea internaţională a FR, scrie TASS.

După părerea preşedintelui, izolarea Rusiei este exclusă şi reprezintă doar un instrument de presiune.

El a calificat sancţiunile economice drept „dăunătoare pentru toţi” şi a adăugat că FR este „să caute compromisuri”.

http://tass.ru

... şi a declarat: candidaţii la funcţia de preşedinte al SUA folosesc Rusia „drept monedă de schimb”

Putin a declarat că în cursul campaniei electorale în SUA Rusia este folosită „drept monedă de schimb”.

https://russian.rt.com

... şi a comentat atacurile hackerilor

Potrivit afirmaţiilor sale, în materialele publicate nu e nimic în interesele Rusiei, iar isterica este provocată doar pentru a distrage atenţia poporului american de la esenţa a ceea ce au dezvăluit hackerii, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

SUA a promis că va răspunde „proporţional” la atacurile hacker din FR

Preşedintele SUA Barack Obama examinează câteva variante de acţiuni de răspuns împotriva Rusiei în legătură cu spargerea reţelelor de calculatoare „a organizaţiilor politice”. Obama a promis că va alege un răspuns care va fi „proporţional”, transmite RBC cu referire la Casa Albă.

http://www.rbc.ru

Între timp, ambasadorul FR în SUA, Serghei Kisleak, a spus că Rusia nu a primit dovezi privind implicarea ţării în atacul hacker, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Anterior, serviciile speciale ale SUA au acuzat Rusia de spargerea serverului Comitetului Naţional al Partidului Democrat pentru a influenţa mersul alegerilor în ţară. Rusia respinge aceste învinuiri, reaminteşte LIFE.

https://life.ru

Şeful MAE al Marii Britanii a vrut să vadă proteste lână ambasada FR în Londra

Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, consideră că adversarii războiului în Siria trebuie să organizeze o demonstraţie lângă Ambasada Rusiei la Londra, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Zaharova, într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, a declarat că Rusiei „îi este, într-adevăr, ruşine” pentru afirmaţiile lui Johnson. Ministerul Apărării, la rândul său, l-a acuzat pe politician de pompare a „isteriei rusofobe”, transmite SLON.

https://slon.ru

Şoigu: Occidentul prezintă exerciţiile trupelor ruse drept un nou război rece

Occidentul dezvoltă tezele privind începutul unui nou război rece şi încearcă să prezinte pregătirea operativă şi de luptă a armatei ruse drept o ameninţare la adresa ţărilor învecinate. Declaraţia a fost făcută de către ministrul Apărării al FR, Serghei Şoigu, informează RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com

Rada îi va cere lui Poroşenko să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei

Deputatul Radei Supreme, Iakob Bezbah, a anunţat începutul colectării de semnături la apelul către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, ce conţine cererea de a începe anularea sancţiunilor reciproce cu Rusia, informează LENTA cu referire la PODROBNOSTI.UA.

https://lenta.ru

Astfel, el a anunţat crearea unui grup parlamentar pentru restabilirea relaţiilor economice cu Rusia, transmite LIFE. Iniţiativei i s-au alăturat deputaţii din partea „Blocului de opoziţie” şi cei din „Vozrojdenie”.

https://life.ru

Peskov poate deveni asistentul preşedintelui

Asistentul preşedintelui Rusiei pentru chestiunile internaţionale, Iuri Uşakov, va părăsi administraţia prezidenţială în legătură cu atingerea vârstei de 70 de ani, a relatat sursele ziarului KOMMERSANT.

Unul dintre candidaţii la funcţia sa poate fi purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov.

http://www.kommersant.ru

Peskov a calificat drept zvonuri informaţiile privind numirea sa în calitate de asistent al preşedintelui, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA. Cu toate acestea, el a menţionat că ultimul cuvânt în astfel de chestiuni îl are preşedintele.

http://www.kp.ru

ECONOMIE

Montarea „Fluxului turcesc” va începe în anul 2017

Ministrul Energiei al FR, Alexandr Novak, a comunicat jurnaliştilor că montarea conductei de gaze „Fluxul turcesc” va începe în anul 2017, iar termenul de finalizare a construcţiei, atât în sectoarele ei terestre, cât şi pe cele maritime, este planificat pentru finele anului 2019, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Companiile ruse vor îngheţa extracţiile de petrol odată cu OPEC

Companiile ruseşti sunt gata să examineze propunerea privind îngheţarea sau reducerea extracţiilor de petrol împreună cu OPEC, informează EHO MOSCVÎ, cu referire la şeful Miniserului Energiei, Alecandr Novak.

http://echo.msk.ru

Şeful Ministerului Energiei: îngheţarea extracţiilor de petrol nu va micşora veniturile bugetului FR

Stabilizarea de către Rusia a extracţiilor de petrol nu va conduce la scăderea veniturilor din buget, a declarat ministrul Energiei al Rusiei, Alexandr Novak. Potrivit afirmaţiilor sale, reducerea volumului de vânzări va fi acoperit de creşterea preţurilor la combustibil, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Uliukaev: noile sancţiuni nu vor influenţa economia rusă

Noile sancţiuni care pot fi introduse împotriva Rusiei din cauza Siriei nu vor produce un efect semnificativ asupra economiei – afacerile locale s-au adaptat deja la pieţele de capital închise de peste hotare, consideră şeful Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei, Alexei Uiukaev.

https://ria.ru

SOCIETATE

Rusia nu-l poate extrăda pe Snowden

Moscova nu-l poate extrăda pe Edward Snowden în SUA, deoarece nu are drept moral şi juridic. Potrivit EHO MOSCVÎ, declaraţia îi aparţine ambasadorului FR în SUA, Serghei Kisleak.

http://echo.msk.ru

El a reamintit că SUA şi Rusia nu au un acord privind schimbul de cetăţeni suspectaţi de încălcări ale legii, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Fiica lui Fiodor Emelianenko a fost atacată

Fiica de nouă ani a preşedintelui Uniunii de Arte Marţiale Mixte (MMA) din Rusia, Fiodor Emelianenko, a fost atacată la Moscova, informează MOSKOVSKI KOMSOMOLEŢ, cu referire la o sursă din cadrul organelor de drept, transmite DOJDI.

Potrivit afirmaţiilor unei jurnaliste, atacul a avut loc duminică, 9 octombrie, când fetiţa se întorcea de la şcoală. Ea a fost lovită în regiunea inimii şi în burtă.

https://tvrain.ru

Despre atacul asupra fiicei lui Emelianenko informează, de asemenea, agenţia R-Sport. Dar, potrivit informaţiilor sale, victima ar avea nu nouă, ci 16 ani.

Emelianenko are trei fete, născute în anii 1999, 2007 şi 2011.

http://rsport.ru

Turnirul de juniori la lupte mixte a avut loc în oraşul Groznîi la 4 octombrie. Au participat şi copiii şefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Renumitul luptător Fiodor Emelianenko şi-a exprimat indignarea în legătură cu aceste competiţii. Drept răspuns, adepţii lui Kadîrov au început a publica note jignitoare despre luptătorul rus, reaminteşte MEDUZA.

https://meduza.io

Ministerul Sportului din FR poate fi lichidat

În culoarele forului „Rusia – ţară sportivă”, care are loc la ora actuală în regiunea Vladimir, se discută chestiunea lichidării Ministerului Sportului. În locul său va fi creată o altă entitate, ce va reuni sportul, turismul şi politica de tineret, informează SOVETSKI SPORT.

http://www.sovsport.ru

Pentru Duma de Stat va fi cumpărată mobilă de 183,7 milioane de ruble

Structura subordonată administraţiei prezidenţiale a Rusiei cumpără pentru Duma de Stat mobilă în valoare de 183,7 milioane de ruble (~2,9 milioane de dolari), transmite KOMMERSANT, citând materialele Direcţiei pentru exploatarea edificiilor din cadrul Adunării Federale.

http://www.kommersant.ru

O macara plutitoare s-a scufundat cu tot cu muncitori în apropiere de Yalta

O macara plutitoare, care urma să ajungă în portul oraşului Kerci, s-a scufundat în regiunea localităţii Livadia. Doi oameni au murit, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

La bord se aflau 7 oameni, cinci dintre care au fost evacuaţi. Doi s-au înecat odată cu macaraua, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

LIFE menţioinează că inundarea macaralei nu este legată de construcţia podului Kercensk.

https://life.ru

MOLDOVA

Calmîc şi Rogozin au discutat chestiunile relaţiilor comercial-economice dintre RN şi FR

Planul de acţiuni privind dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi Rusia în anii 2016 – 2017 va fi semnat la şedinţa comisiei moldo-ruse, care va avea loc în noiembrie, la Soci. Hotărârea a fost luată la întrevederea din Chişinău a vicepremierilor din RM şi FR, Octavian Calmîc şi Dmitri Rogozin, transmite NM cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Economiei din Moldova.

Părţile au ajuns la concluzia că barierele pot fi înlăturate şi în condiţiile în care Moldova participă în regimul de comerţ liber şi cu UE, şi cu CSI. Cu toate acestea, interlocutorul NM din cadrul delegaţiei ruse a informat că partea rusă poartă negocierile conform principiului „nimic nu este coordonat până nu este coordonat”.

http://newsmaker.md

După întrevedere, Rogozin a declarat că „chestiunea ameliorării relaţiilor comercial-economice cu FR nu e un moft al unor forţe politice din RM”. Potrivit afirmaţiilor sale, „toată economia Moldovei este legată de piaţa rusă şi eurasiatică”, transmite NEWS.MAIL.RU.

https://news.mail.ru

Rogozin: locuitorii Transnistriei, posibil, vor primi cetăţenia FR

Locuitorii regiunii transnistrene, care s-au născut după anul 1991, posibil, vor putea primi cetăţenia Rusiei, a declarat vicepremierul FR, Dmitri Rogozin, în timpul vizitei la Tiraspol, transmite POINT.MD cu referire la EADAILY.COM.

„Această chestiune este analizată la rugămintea mea de către departamentele ruse. După asta, o vom o vom discuta la nivelul celor care iau hotărâri”, a declarat el.

https://point.md 

Moldova l-a deportat pe fostul colonel SOBR din Tatarstan, Radislav Sabirov

Poliţia moldovenească l-a reţinut pe aeroportul din Chişnău pe fostul colonel SOBR [subdiviziune de reacţie rapidă] din cadrul MAE al Tatarstanului, Radislav Sabirov. Mai târziu, el a fost deportat din Republica Moldova pe un termen de 15 ani. Cauza deportării este participarea activă a lui Sabirov la apărarea Transnistriei, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://novostipmr.com