Parlamentul European a aprobat marți, în sesiune plenară, o nouă schemă de finanțare din partea Uniunii Europene pentru puncte locale de acces wifi la internet, gratuit și fără condiții discriminatorii, informează caleaeuropeana.ro.

„Fondurile vor fi utilizate într-un ”mod echilibrat din punct de vedere geografic” în peste 6000 de comunități din statele membre, urmând principiul „primul venit, primul servit”, pentru a finanța conexiuni wifi în centre relevante pentru comunitate, inclusiv spații publice accesibile publicului larg (biblioteci, administrații publice, spitale etc).”, informează un comunicat al legislativului european remis CaleaEuropeana.ro.

Rezoluția a fost aprobată cu 582 voturi la 98 și 9 abțineri.

„Inițiativa WiFi4EU a pornit ca o viziune politică puternică care în curând va deveni o realitate concretă în UE, oferind posibilitatea fiecărui european de a beneficia de o conexiune wifi de bună calitate, indiferent de locul unde se află și cât câștigă. Acest lucru va duce la întărirea European Gigabit Society, făcând-o competitivă economic și inclusivă din punct de vedere social”, a declarat în acest sens Carlos Zorrinho, europarlamentar social-democrat și raportor al rezoluției.

Pentru a fi eligibile, organizațiile publice trebuie să poată acoperi costurile de operare pentru cel puțin trei ani și să ofere acces gratuit, ușor, precum și o conexiune sigură utilizatorilor. Fondurile UE pot fi utilizate doar dacă sunt excluse reclamele comerciale sau utilizarea datelor personale în scopuri comerciale. Proiectele care ar putea dubla oferte similare private sau publice, gratuite, în respectiva regiune vor fi excluse de la sprijinul financiar.

Accesul trebuie oferit în limbile relevante pentru respectivul stat membru și, în măsura posibilităților, în alte limbi oficiale ale instituțiilor UE.

Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin wi-fi a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ultimul discurs privind Starea Uniunii, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, Juncker a precizat că ”fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

Inițiativa WiFi4EU – care va permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în comunitățile locale din UE (piețe publice, parcuri, spitale și alte spații publice) – reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.

sursa: caleaeuropeana.ro