Aproximativ 500.000 de persoane urmează să fie evacuate marți de autoritățile chineze înainte de venirea iminentă a taifunului Talim, care se așteaptă să atingă uscatul în partea de sud-est a țării, potrivit ziarului South China Morning Post citat de EFE.

Departamentul meteo din provincia Fujian (sud-est) a anunțat sosirea acestui fenomen atmosferic de intensitate similară celei a Irma (categoria 4-5), uraganul care a afectat săptămână trecută zona Caraibelor și sud-estul SUA, însoțit de vânturi de peste 200 de km/h.

Potrivit declarațiilor acordate de șeful departamentului, Liu Aiming, majoritatea persoanelor care vor fi afectate de taifun trăiesc în zone predispuse inundațiilor și alunecărilor de teren și în locuințe care nu sunt suficient de rezistente la trecerea unui uragan cu forța lui Talim.

Talim s-a format sâmbătă în largul coastelor Filipinelor și înainte de a ajunge pe coasta meridională chineză va trece prin nordul insulei Taiwan, unde luni guvernul a convocat o reuniune specială pentru a crea un centru de urgență și cooperare pentru efectele uraganului.

Săptămâna trecută atât sudul Chinei cât și Taiwan au fost plasate în alertă în fața apropierii unui alt taifun, Mawar — al 7-lea din acest sezon în sud-estul Asiei — care a provocat precipitații de până la 300 de litri pe metrul pătrat și evacuarea a 22.000 de persoane. 

Sursa: Agerpres