Deputaţii britanici se pronunţă astăzi, pentru prima oară, asupra proiectului de lege al Guvernului menit să pună capăt supremaţiei dreptului european, în plină polemică pe tema limitelor puterilor pe care acest text le acordă Executivului, relatează AFP.

Acest vot, prevăzut diseară, urmează să permită textului să fie după aceea studiat în detaliu, rând cu rând, în Camera Comunelor.

Intitulat „Legea (retragerii din) Uniunea Europeană”, textul vizează să abroge „European Communities Act” din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană şi intrarea în vigoare a primatului dreptului comunitar asupra dreptului britanic.

Proiectul urmează să transpună, ca atare sau amendate, o mare parte a legilor europene în dreptul britanic, o muncă titanică din perspectiva celor aproximativ 12.000 de reglementări europene care se aplică în prezent în regat.

Concret, această lege urmează să permită Regatului Unit să continue să funcţioneze până când va fi tăiat efectiv cordonul ombilical cu UE, teoretic la sfârşitul lui martie 2019, la finalul procesului de negociere cu Bruxellesul.

Trimiterea lui în Parlament constituie, aşadar, una dintre marile etape în implementarea Brexitului, după referendumul istoric cu privire la apartenenţa la UE de la 23 iunie 2016 şi activarea, la sfârşitul lui martie, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a lansat în mod oficial procedura divorţului.

Însă abia începută, examinarea se loveşte deja de opoziţia a numeroşi deputaţi. Este pusă în discuţie metoda preconizată de Guvernul conservator, care solicită puteri excepţionale cu scopul de a purcede la modificări foarte importante necesare în vederea transpunerii dreptului european.

Prerogativele de care ar putea să dispună Guvernul îngrijorează de asemenea sindicatele.

În pofida ostilităţii Partidului Laburist, politicienilor de centru din cadrul Partidului Liberal-Democrat - pro-UE - sau separatiştilor scoţieni, textul urmează să fie adoptat, fără vreo surpriză, luni, în contextul în care premierul Theresa May dispune de o majoritate scurtă (de 13 voturi), mulţumită alianţei cu micul partid ultraconservator cord-irlandez DUP.

Cu câteva ore înainte de vot, ministrul Brexitului David Davis i-a „îndemnat pe toţi deputaţii din toate regiunile Regatului Unit să se adune ca să susţină această legislaţie crucială, pentru ca noi să putem să părăsim Uniunea Europeană în deplină siguranţă”, într-un comunicat publicat de serviciile sale.

Un semn că regatul se confruntă cu disensiuni tot mai mari în legătură cu această problemă este faptul că mii de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere Guvernului „să renunţe la Brexit”.

Sursa: News.ro

viewscnt