Statul american Florida începe să simtă forţa uraganului Irma. Ploaia şi vântul lovesc deja zonele de coastă, dar adevărata urgie încă nu a început. „Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafale de vânt demne de o furtună tropicală și zeci de mii de oameni au rămas deja fără electricitate”, a declarat guvernatorul statului. Autorităţile se tem de ce e mai rău. 7 milioane de oameni au primit ordin de evacuare. Este cea mai mare operaţiune de acest gen din istoria Statelor Unite.

„Uraganul este aici, plecați acum!” - a lansat un nou avertisment guvernatorul Floridei.

„Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum”, a spus guvernatorul din Florida, Rick Scott.

Adăposturile din Miami sunt arhipline. Pe aeroportul din Orlando mii de oameni, localnici şi turişti au încercat să prindă ultimele zboruri înainte de declanşarea urgiei.

„Noi mergem acasă, la Houston. Am trecut printr-un uragan şi acum vrem să evităm încă unul”, spune un american.

Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.

„Nu încape îndoială că vom avea cele mai complexe reaparaţii din istoria ţării. Cu o furtună de asemenea magnitudine şi intensitate, e foarte probabil că echipele noastre să fie nevoie să reconstruiască părţi mari ale sistemului electric”, spune Rob Gould, reprezentantul unei companii de electricitate din Florida.

După ce a devastat mai multe insule caraibiene, Irma a lovit cu putere Cuba, cu rafale de vânt care au ajuns şi la 260 de kilometri pe oră. Pagubele sunt uriaşe.

„Nu mai am nimic. Nu mai am nimic. Casa mea e distrusă”, spune o femeie din Cuba.