POLITICĂ

Ministerul Apărării din Rusia a acuzat SUA de torpilarea acordului privind Siria

Rusia a făcut tot posibilul pentru a pune la punct interacţiunea cu SUA în lupta împotriva terorismului în Siria, acum e rândul Washingtonului. Declaraţia a fost făcută de ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Ivanov, la forul Xiangshan asupra securităţii din Beijing, transmite TASS.

http://tass.ru

Kremlinul a constatat o ameninţare la adresa securităţii FR din cauza sistemului de apărare antirachetă al SUA, dislocat în România

Rusia constată faptul ameninţării la adresa securităţii sale naţionale din partea sistemului american de apărare antirachetă. Potrivit INTERFAX, declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al preşedinteluiu FR, Dmitri Peskov.

http://www.interfax.ru

Secretarul general al NATO a comentat amplasarea de „Iskander” în apropiere de Kaliningrad

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat transferarea de către Rusia a rachetelor „Iskander” în regiunea Kaliningrad, transmite RUSSIATODAY. Potrivit afirmaţiilor sale, autorităţile ruse urmează linia obişnuită de comportament.

https://russian.rt.com

Guvernul Suediei calificat transferul complexelor rachetare drept o provocare, transmite LENTA cu referire la DAGENS NYHETER.

https://lenta.ru

Egiptul a infirmat arendarea de către Rusia a bazei militare

Reprezentantul oficial al administraţiei preşedintelui Egiptului Abdel Fattah al-Sisi Ala Yousef a infirmat ştirea cu privire la posibila amplasare a bazei militare ruse în Egipt, informează RBC, cu referire la publicaţia egipteană YOUM7.

http://www.rbc.ru

Şeful Consiliului Europei, Tusk, a cerut menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei

UE trebuie să prelungească sancţiunile împotriva Rusiai, aplicate din cauza evenimentelor din Siria. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, transmite TASS.

http://tass.ru

Mai târziu,  reprezentantul Consiliului Federaţiei, Constantin Kosaciov, a declarat, într-o discuţie cu RIA NOVOSTI, că conducerea UE nu se remarcă prin capacitatea de a munci asupra greşelilor în chip de anulare a sancţiunilor, politica de gafe a UE privind Siria nu va apropia interacţiunea reală cu Rusia.

https://ria.ru

Putin şi-a anulat vizita la Paris

Preşedintele FR, Vladimir Putin, şi-a anulat vizita în Franţa din cauza „unor măsuri în afara programului” şi, ca urmare, întrevederea cu preşedintele ţării, Francois Hollande, transmite RIA NOVOSTI. Tema principală a discuţiilor ar fi trebuit să fie situaţia din Siria.

https://ria.ru

„Dacă, pentru Hollande, vizita lui Putin la Paris este inconfortabilă, noi vom aştepta până când i se va face confortabil”, citează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA cuvintele purtătorului de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov.

http://www.kp.ru

Anterior, preşedintele Franţei Francois Hollande a remarcat, într-un interviu pentru postul de televizune TMC, că se îndoieşte oportunitatea viitoarei vizite, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Ziarul francez LE MONDE a comparat situaţia cu anularea vizitei lui Vladimir Putin cu momentele de criză din perioada războiului rece. În opinia ziarului, relaţiile dintre Moscova şi Paris nu au fost atât de încordate de pe timpurile căderii zidului de la Berlin, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

Polonia a acuzat Rusia de refuz de a colabora cu ancheta în cazul prăbuşirii Tu-154

Rusia refuză să pună la dispoziţie fragmentele avionului Tu-152, prăbuşit în 2010 lângă Smolensk, până la finalizarea anchetei poloneze a catastrofei aviatice. Potrivit KOMMERSANT, declaraţia a fost făcută de şeful MAE al Poloniei, Witold Waszczykowski.

http://www.kommersant.ru

Potrivit afirmaţiilor lui Waszczykowski, Moscova nu va transmite fragmentele până Polonia nu va recunoaşte rezultatele anchetei ruse, transmite KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.

http://www.kp.ru

În anul 2010, pe aerodromul militar Severnîi, care se află în apropiere de Smolensk, s-a prăbuşit avionul Tz.154. Ca urmare, au murit 88 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Printre victimele accidentului au fost preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi un şir de politicieni polonezi, informează LIFE.

https://life.ru

MAE al Ucrainei se teme de fuga cetăţenilor după introducerea vizelor cu FR

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că introducerea regimului de vize ruso-ucrainean poate provoca o fugă în masă a ucrainenilor în Rusia. Declaraţia a fost făcută de către directorul Departamentului politică şi comunicaţii al MAE, Alexei Makeev.

http://www.kommersant.ru

El a adăugat că dacă Moscova va lua măsuri de răspuns, problemele vor apărea „în cazul a milioane de cetăţeni care lucrează în Rusia”.

https://www.gazeta.ru

ECONOMIE

Rusia şi Turcia au semnat un acord privind „Fluxul turcesc”

Rusia şi Turcia au încheiat un acord interguvernamental privind construcţia a două linii ale „Fluxului turcesc”. Documentul a fost semnat de miniştrii Energiei, în prezenţa preşedinţilor din ambele ţări, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Rusia a permis parţial importul fructelor din Turcia

Rusia a anulat parţial interdicţia privind importurile de fructe din Turcia, transmite VEDOMOSTI. Din listă sunt excluse portocalele proaspete şi uscate, mandarinele şi alte citrice, caisele proaspete, piersicile, prunele.

http://www.vedomosti.ru

Belarus va plătit 281 de milioane de dolari pentru gazul rusesc

Belarus va plăti, până la 20 octombrie, 281 de milioane de dolari pentru gazul rusesc, a declarat ministrul Energiei din Belarus, Vladimir Potupcik, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

SOCIETATE

Comisarul Uniunii Europene pentru drepturile omului a renunţat să mai viziteze Moscova

Comisarul Uniunii Europene pentru drepturile omului, Nils Mujzhnieks, şi-a amânat vizita planificată la Moscova din cauza condiţiilor inacceptabile, propuse de autorităţile FR, informează MEDUZA.

Între altele, este vorba de „restricţionarea vizitei până la 48 de ore” şi doar în limitele Moscovei.

https://meduza.io

Americanul JPMorgan, acuzat de hacking, a cerut azil în FR

Americanul Joshua Samuel Aaron, căutat de către SUA sub acuzaţia de furt al datelor a 100 de milioane de clienţi ai băncii JPMorgan Chase, a cerut azil politic în Rusia, a declarat, pentru TASS, o sursă din cadrul organelor de drept.

Aaron a fost refuzat şi a depus o contestaţie. În prezent, decizia privind deportarea sa în patrie este suspendată până instanţele nu vor emite o hotărâre cu privire la contestarea sa.

http://tass.ru

Joshua Aaron a fost reţinut de poliţia din Moscova în luna mai 2016, deoarece în timpul controlului documentelor el nu avea asupra sa paşaportul. Din documentele instanţelor ruseşti rezultă că el a încălcat normele aflării în Rusia, nepărăsind ţara în termenul stabilit. La 20 mai, instanţa a decis să fie deportat din Rusia.

https://meduza.io

Despre faptul că Aaron se află la Moscova a scris şi agenţia BLOOMBERG. În articol se menţiona faptul că FR – care nu are un acord cu SUA privind extrădarea – a propus să-l predea pe Aaron în schimbul unor acţiuni „reciproce”, dar această propunere a fost ignorată, informează SLON.

https://slon.ru

Garry Kasparov a câştigat la CEDO procesul împotriva FR

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că Rusia se face vinovată de încălcarea drepturilor personale în privinţa opozantului Garry Kasparov, informează DOJDI.

Este vorba de cazul din 2007, când poliţia nu i-a permis să zboare din Moscova la Samara la o acţiune de protest.

https://tvrain.ru

Kremlinul a recomandat întoarcerea în Rusia a copiilor de funcţionari

Funcţionarilor şi deputaţilor ruşi, până la cel mai înalt nivel, li se recomandă să-şi întoarcă în ţară copiii care studiază în străinătate. Şi să facă asta fără a mai aştepta finalizarea studiilor, prin transferarea progeniturilor la instituţiile de învăţământ superior din Rusia, informează ZNAK.COM.

https://www.znak.com

Celor care nu vor îndeplini „rugămintea tacită” li se va aminti de cazurile când aflarea rudelor apropiate în străinătate devenea un factor ce le complica cariera de mai departe, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru

Numărul celor care se consideră clasa de mijloc s-a redus cu 14 milioane de oameni

Ponderea cetăţenilor ruşi, care se consideră făcând parte din clasa de mijloc, s-a redus până la 51% (de la 61% în anul 2014). În termeni absoluţi, din clasa de mijloc ar putea cădea 14 milioane de oameni, transmite RBC cu referire la datele Sberbank CIB.

http://www.rbc.ru

În caz de război, FSB şi poliţia vor fi subordonate militarilor

În caz de declarare a stării de război, guvernatorii, FSB-ul, poliţia şi Rosgvardia vor fi subordonate Ministerului Apărării, scrie IZVESTIA. Noul sistem de conducere militară a fost testat pentru prima dată în timpul recent încheiatelor exerciţii „Caucaz-2016”.

Scopul noii scheme este de a menţine regimul stării de război şi posibilitatea mobilizării continue a cetăţenilor şi agenţilor economici.

http://izvestia.ru

În locul unei injecţii împotriva rabiei, medicii din Primorie, au trimis un copil la biserică

În Primorie, medicii au refuzat să vaccineze un copil împotriva rabiei, recomandându-i în loc de asta să meargă la biserică, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

S-a dovedit că medicii pur şi simpul nu aveau preparatul necesar, scrie IZVESTIA.

http://izvestia.ru

MOLDOVA

Putin: Transnistria poate conta pe ajutorul FR în dezvoltarea învăţământului

Relaţiile ruso-transnistrene în domeniul învăţământului se vor dezvolta „în beneficiul popoarelor noastre frăţeşti”, Transnistria poate conta pe ajutorul Rusiei. Potrivit TASS, despre asta se vorbeşte în mesajul lui Vladimir Putin cu ocazia deschiderii noii şcoli în regiune. Mesajul a fost citit la careu de către vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentat special al preşedintelui pentru Transnistria.

http://tass.ru

Împreună cu Rogozin, la inaugurarea şcolii şi-au făcut apariţia principalii pretendenţi la postul de şef al autoproclamatei republici: preşedintele ei în exerciţiu, Evgheni Şevciuk, şi preşedintele parlamentului local, Vadim Krasnoselski. Ambii, în ajun, au făcut un schimb de replici fără precedent de dure. Potrivit NM, faptul că adversarii au apărut împreună denotă eforturile de „pacificare” depuse de partea rusă.

http://newsmaker.md

Rogozin i-a invitat pe transnistreni în Comisia interguvernamentală dintre FR şi RM

În timpul întrevederii personale cu Şevciuk, Rogozin i-a invitat pe reprezentanţii transnistreni în comisia interguvernamentală ruso-moldovenească, care va avea loc în luna noiembrie, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://novostipmr.com

Rogozin va ajuta uzina Electromaş cu contacte de afaceri

În cadrul vizitei efectuate în Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a apreciat munca uneia dintre cele mai mari întreprinderi industriale din regiune – uzina Electromaş. El intenţionează să contribuie la stabilirea de contacte cu comanditarii potenţiali, transmite SPUTNIK.

http://ru.sputnik.md