În contextul adoptării Legii Învățământului de către Rada Supremă a Ucrainei, care influențează predarea în școlile ucrainești a limbei române, ministrul pentru românii de pretutindeni a României, Andreea Păstîrnac, a convocat astăzi, 7 septembrie, o reuniune a Grupului Interministerial activ în domeniul relațiilor cu românii de pretutindeni, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, ministrul român l-a chemat pe Ambasadorul Ucrainei la București în audiență, pentru discuții, mâine, 8 septembrie 2017.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni se află într-un dialog constant cu asociațiile românești din Ucraina și are ca prioritate, conform Programului de Guvernare și Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, păstrarea identității lingvistice și a învățământului în limba română, în acest stat.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației.

Potrivit site-ului comunității de români din Ucraina, BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

Legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.