POLITICĂ

Două rezoluţii privind Suria au fost blocate concomitent în Consiliul de Securitate al ONU

La început, Rusia a pus veto pe proiectul francez, iar mai târziu a fost respinsă şi varianta propusă de Moscova, informează EHO MOSCVÎ.

Reprezentantul permanent al Marii Britanii, Matthew Rycroft, a remarcat, după vot, că Rusia „a abuzat în mod cinic de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”. Ca răspuns, Ciurkin i-a cerut Londrei „să înceteze a mai susţine «gloatele» din întreaga lume şi să se lase de apucăturile coloniale”.

http://echo.msk.ru

Clinton a acuzat Rusia de tendinţa de a „nimici Alep”

Hillary Clinton, în timpul dezbaterilor cu Donald Trump, a criticat Rusia pentru acţiunile acesteia în Siria. Ea le-a calificat drept „încercări premeditate de a nimici Alep” şi a cerut anchetarea acestor „crime de război”, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

Lavrov a anunţat schimbări radicale în relaţiile dintre FR şi SUA

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că politica SUA  privinţa Rusiei se bazează pe o „rusofobie agresivă”, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Potrivit afirmaţiilor ministrului, este vorba „nu de o simplă rusofobie retorică, ci despre paşi agresivi, care afectează în mod real interesele naţionale, pun în pericol securitatea noastră”, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Gorbaciov a chemat la depăşirea colapsului de încredere dintre FR şi SUA

Lumea s-a apropiat de o linie periculoasă, trebuie să ne oprim şi să reînnoim dialogul, încetarea lui ar fi cea mai mare greşeală. Declaraţia a fost făcut primul şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, pentru RIA NOVOSTI.

În opinia sa, este necesară revenirea la principalele priorităţi: reducerea armamentului nuclear, lupta cu terorismul, prevenirea unei catastrofe ecologice.

https://ria.ru

O sursă a numit data dezbaterii în UE a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza Siriei

Şefii ministerelor de externe din 28 ţări-membre ale UE, în cadrul reuniunii din 17 octombrie pot discuta posibilitatea aplicării de către Uniunea Europeană a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Siria, a comunicat, luni, pentru RIA NOVOSTI, o sursă diplomatică de la Bruxelles.

„Chestiunea aceasta nu e prevăzută în agendă, dar dezbaterea sa se aşteaptă”, a spus interlocutorul agenţiei.

https://ria.ru

Rusia intenţionează să restabilească baza militară în Egipt

Rusia poartă negocieri cu Egiptul privind arenda obiectivelor militare egiptenen, inclusiv a bazei militare aeriene sovietice în oraşul egiptean Sidi-Barrani. Se presupune că baza va fi restabilită în anul 2019.

http://izvestia.ru

Rusia va crea în Siria o bază militară maritimă permanentă

Ministerul Apărării intenţionează să creeze o bază militar-maritimă în Tartusul sirian, a declarat, pentru SLON, ministrul adjunct al Apărării, Nicolai Pankov. El nu a precizat care este în acest sens poziţia Damascului.

https://slon.ru

Peskov: are loc pregătirea întrevederii liderilor din „cvartetul normand”

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, a declarat că pregătirea întrevederii liderilor „cvartetului normand” privind reglementarea în Ucraina continuă. Despre asta informează ROSBALT. El a adăugat că data întrevederii deocamdată nu e determinată.

http://www.rosbalt.ru

ECONOMIE

Garanti Bank-ul turcesc îşi va vinde fiica „rusă” către Sovcombak

Cea de-a două bancă comercială din Turcia, după volumul activelor, Garanti Bank, a anunţat vânzarea filialei sale Garanti Bank – Moscova către Sovcombank-ul rus, informează RBC.

Sovcombank va răspumpăra 100% din acţiunile Garanti Bank – Moscova de la Garanti Bannk şi compania Garanti Technology. Valoarea tranzacţiei este de 40,455 milioane de dolari.

http://www.rbc.ru

FR şi Turcia au reluat negocierile privind reducerea preţurilor la gaze

Mosova şi Ankara au reînnoit negocierile privind reducerile la gaze. Potrivit VEDOMOSTI, declaraţia a fost făcută de ministrul Energiei din Rusiei, Alexandr Novak, într-un interviul pentru HURRIYET.

http://www.vedomosti.ru

El a exprimat speranţa că se va ajunge la o înţelegere cu partea turcă privind reducerea de 10% la gaze, menţionează TASS.

http://tass.ru

Lukaşenko a făcut un anunţ cu privire la reglementarea disputei petroliere cu FR

Rusia şi Belarus şi-au reglementat dispută petrolieră. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşeşnko, transmite SLON.

https://slon.ru

Putin a făcut o declaraţie privind disponibilitatea FR pentru restricţionarea extragerii de petrol

Rusia este gata să se alăture măsurilor de restricţionare a extragerilor de petrol, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit afirmaţiilor sale, Moscova crede că acest fapt va accelera restabilirea echilibrului pe piaţă, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

A fost semnată dispoziţia privind vânzarea a 50% din acţiunile Başneftii către compania Rosneft

Primul ministru al Federţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziţie privind vânzarea a 50,075% din acţiunile companiei Başneft către compania Rosneft contra sumei de 329,69 miliarde de ruble (~ 5,27 miliarde de dolari). Plata trebuie efectuată până la 14 octombrie, informează TASS.

http://tass.ru

SOCIETATE

Hotarul dintre Rusia şi Belarus s-a închis pentru străini

Punctul de trecere Krasnaia Gorka de lângă Smolensk este închis pentru trecerea reprezentanţilor tuturor ţărilor, în afară de Rusia şi Belarus, a relatat pentru portalul INTERFAX-TURISM purtătorul de cuvânt al Uniunii Industriei Turismului din Rusia, Irina Tiurina.

http://tourism.interfax.ru

Tiurina a explicat că „refuzul de a permite trecerea unui grup de turişti austrieci către Direcţia de frontieră Smolensk se datorează lipsei de utilaj pentru verificarea paşapoartelor, precum şi articolului 4 din Acordul dintre FR şi Belaris din anul 1995 privind interzicerea trecerii cetăţenilor din ţările terţe”, menţionează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

În oraşul Petersburg a fost stabilită norma zilnică de pâine în caz de război

În caz de război, locuitorilor din Petersburg li se garantează câte 300 de grame de pâine pe zi în decurs de 20 de zile. Potrivit TJOURNAL, o decizie în acest sens a fost semnată de către guvernatorul Gheorghi Poltavcenko.

https://tjournal.ru

Volumul operativ şi neschimbat al producţiei agricole în Sankt-Petersburg în următorii trei ani va constitui 69,9 mii de tone, adaugă ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Norma garantată de 20 de zile pentru asigurarea orăşenilor cu pâine se aplică în premieră, menţionează NEWSRU.

http://www.newsru.com

Vicepremierul FR Dvorkovici poate fi numit şef al Căilor Ferate din Rusia

Potrivit KOMMERSANT, funcţionarii şi participanţii pieţei discută tot mai activ posibilele remanieri în cadrul Guvernului. Vicepremierul Arcadi Dvorkovici ar putea ocupa postul de preşedinte al Căilor Ferate din Rusia. Posibilii săi succesori sunt ministrul Industriei, Denis Manturov, şeful Rosneft, Igor Secin, şi asistentul preşedintelui FR, Andrei Belousov.

http://www.kommersant.ru

Şeful Rosneft a câştiga procesul cu NOVAIA GAZETA

Instanţa Basman din Moscva i-a dat câştig de cauză şefului Rosneft, Igor Secin, şi a obligat NOVAIA  GAZETA să infirme în 7 zile articolul cu privire la posibila legătură a lui Secin cu unul dintre cele mai mari iahturi din lume, „Principesa Olga”, transmite DOJDI. Instanţa a dispus, de asemenea, suprimarea articolului de pe site-ul cotitianului.

https://tvrain.ru

NOVAIA GAZETA intenţionează să conteste decizia judecăţii în toate instanţele, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, informează INTERFAX cu referire la reprezentantul publicaţiei.

http://www.interfax.ru

Igor Secin, directorul executiv al companiei de gaze şi petrol Rosneft, a acţionat NOVAIA GAZETA în judecată în legătură cu materialul despre iaht. În articol se spunea că pe luxosul iaht, în valoarea de ~100 de milioane de dolari, ar fi călători presupusa sa soţie, Olga Secina, reaminteşte LIFE.

https://life.ru

Prezervativele Durex sunt permise spre vânzare în Rusia

În Rusia a fost permisă realizarea a câtorva feluri de prezervative Durex, fabricate după 22 septembrie a.c., transmite RBC. Anteior, Roszdravnadzor a interzis comercializarea prezervativelor Durex, depistând pe piaţă produse neînregistrate.

http://www.rbc.ru

MOLDOVA

Rogozin constrânge spre pace alegerile din Transnistria

Vicepremierul FR, Dmitri Rogozin, va încerca să tranşeze conflictul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al autoproclamatei republici nistrene în timpul vizitei sale în Republica Moldova în perioada 10-11 octombrie. Potrivit informaţiei KOMMERSANT, la Tiraspol Rogozin se va întâlnit cu liderul în exerciţiu al RMN, Evgheni şevciuk, şi cu preşedintele Consiliului Suprem, Vadim Krasnoselski. Întâlnirile vor avea loc separat, iar una dintre temele principale va fi micşorarea gradului de confruntare dintre cei doi şi asigurarea liniştii în autoproclamata republică, atât în timpul campaniei electorale, cât după alegeri.

http://kommersant.ru

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului din Transnistria a sosit în RM concomitent cu Rogozin

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnsnitrean, Cord Meier-Klod, va vizita Chişinăul şi Tiraspolul în perioada 10-12 octombrie, informează POINT.MD cu referire la GOLOS.MD.

https://point.md

Desfăşurarea noii reuniuni în formatul „5+2”, sub semnul întrebării

La Ministerul Afacerilor Externe din autoproclamata RMN a avut loc o întrevedere a şeful MAE din republică, Vitali Ignatiev, cu reprezentantul special al OSCE, Cord Meier-Klod, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Ignatiev a constatat că timpul care s-a scurs de la semnarea „Protocolului de la Berlin” a demonstrat degradarea mişcării pozitive în cadrul negocierilor. El s-a referit şi la problemele din domeniul căilor ferate.

http://novostipmr.com

Nou ambasador al Turciei va vizita Găgăuzia

Noul ambasador al Republicii Turcia în Moldova, Hulusi Kilic va vizita autonomia găgăuză în cadrul primei sale vizite de lucru, vineri, 14 octombrie, informează GAGAUZINFO.MD.

La Comrat, şeful misiunii diplomatice a Turciei va avea o întrevedere cu başkanul Găgăuziei, precum şi o întâlnire cu membrii Comitetului Executiv şi cu deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei.

http://gagauzmedia.md