În raza de distrugere a rachetelor rusești desfășurate de Rusia în Crimeea se afla majoritatea țărilor UE. O infografie în acest sens a fost publicată de Ministerul teritoriilor ocupate temporar din Ucraina.

Se remarca faptul că, în decembrie 2015, Flota Mării Negre a Federației Ruse a fost completat cu două nave – „Zelionîi Dol“ și „Serpuhov“, care sunt echipate cu sisteme de rachete „Kalibr-NK“. Acest armament, în cazul utilizării de rachete de tip ZM-14 (SS-N-27 Sizzler) permit lovirea țintelor pe o rază de 2.500 km.

Astfel, cele doua nave, aflate langa coasta Crimeei, pot lansa rachete care să lovească ținte din România și pana în Franța sau țările scandinave, dar și în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, precum și un punct strategic important precum Canalul Suez.

Se subliniază că Rusia pune accentul pe astfel de nave pentru ca Tratatului INF din 1987 interzice rachete de croazieră terestre similare ZM-14. În timp ce o nava înarmata cu astfel de rachete este  relativ ieftina și poate profita de avantajul aflării sub protecția forțelor de coastă pentru a lansa atacuri de pe mare. În momentul de față, „Zelionîi Dol“ și „Serpuhov“ fac parte din flota Baltica a Rusiei, ceea ce înseamna ca în zona afectată se afla aproape toate țările europene, inclusiv Islanda.

Anterior, cele doua nave, care la vremea respectiva erau în componența Flotei Mării Negre a Rusiei, au lansat lovituri cu rachete în trei rânduri împotriva unor ținte de pe teritoriul sirian.

Sursa: PaginadeRusia