Insula Guam are la dispoziţie 14 minute pentru a activa sistemul de alertă şi a lua măsurile necesare de contracarare în cazul în care Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC - Coreea de Nord) ar lansa un atac cu rachete asupra insulei din Pacific. Autoritățile regionale au luat măsuri speciale pentru avertizarea populaţiei.

„În cazul în care Coreea de Nord ar lansa o rachetă spre Insula Guam, aceasta ar ajunge în 14 minute”, a declarat Jeann Gaminde, purtătorul de cuvânt al Departamentului regional pentru Securitate.  

„Instituţia noastră va fi înştiinţată imediat de armată şi va utiliza toate formele de comunicaţie pentru a transmite mesajul publicului. În cazul în care vor fi auzite sirenele, oamenii trebuie să urmărească imediat anunţurile făcute la radio şi televiziune”, a precizat Jenna Gaminde, citată de cotidianul Pacific Daily News.  

Acest sistem de alertă, instalat din 2014, a fost conceput pentru orice tip de pericole, inclusiv tsunami, cutremure şi inundaţii.  

„Biroul nostru va fi informat de către armată şi va utiliza toate mijloacele de comunicare în masă pentru a trimite mesajul către public”, a declarat Gaminde, adăugând că oamenii ar trebui să urmărească mass-media locale pentru a afla mai multe informaţii de îndată ce aud sirenele.  

Potrivit ziarului citat, militarii desfăşuraţi în insulă continua exerciţiile de antrenament pentru contracararea ameninţărilor din partea Coreii de Nord, iar nivelul de alertă nu s-a modificat deocamdată.  

Potrivit Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA), o organizaţie neguvernamentală consacrată obţinerii de sprijin public pentru sistemele antirachetă ale SUA, insula Guam este acoperită de un scut antirachetă dislocat permanent la baza aeriană Andersen, între care sistemul THAAD şi sistemul de radare AN/TPY-2.   

Această insulă din Pacific de circa 550 kilometri pătraţi reprezintă un avanpost-cheie pentru forţele americane în Asia, unde locuiesc 162.000 de persoane.  Statele Unite dispun de o bază navală în Guam, iar insula adăposteşte şi baza aeriană Andersen, care deţine şase bombardiere B-52 şi B-2, precizează postul NBC. Începând din luna mai, aceste bombardiere au avut 11 ieşiri, demonstrându-şi forţa, în eventualitatea unui atac venit din partea Coreei de Nord. Aproximativ 6.000 de soldaţi americani staționează pe insulă.

Orice scânteie poate declanşa un conflict între SUA şi Coreea de Nord  

Presa din China avertizează că orice scânteie produsă accidental poate declanşa o conflagraţie catastrofală în Asia de nord-est, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va dezlănţui „focul şi furia” asupra Coreei de Nord.    

Într-un articol apărut în agenţia de stat chineză Xinhua, se precizează că disputele tot mai aprinse dintre Washington şi Phenian nu vor duce nicăieri, iar singurul mod de a dezamorsa posibila criză nucleară din Peninsula Coreea este dialogul. Totodată, se atrage atenţia şi asupra efectului dezastruos pe care l-ar avea escaladarea unui conflict între SUA şi Coreea de Nord.  

„Pentru Seul, o situaţie ieşită de sub control sau chiar o eventuală scânteie ce ar putea fi produsă accidental ar declanşa un conflict ce va fi dezastruos şi pe care nu şi-l poate permite”, a avertizat Xinhua.  

Coreea de Sud, a cărei capitală se află la doar 50 de kilometri de graniţa nord-coreeană, este în mod deosebit preocupată de modul în care se desfăşoară acest război al declaraţiilor, ce ar putea ieşi de sub control.  

Coreea de Nord ar deţine 60 de bombe nucleare  

Washington Post scrie că Phenianul are o rezervă însemnată de arme nucleare compacte care pot fi instalate pe rachetele acestei ţări, inclusiv pe rachetele balistice intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.     

Există evaluări pe care se abzează Washington Post: una, datată 28 iulie, este aceea că întreaga comunitatea de informaţii- nu doar Defense Intelligence Agency, „apreciază că Coreea de Nord a produs arme nucleare destinate rachetelor balistice, inclusiv celor din clasa ICBM”.   

Cealaltă evaluare, publicată mai devreme în iulie, spunea că Coreea de Nord are 60 de arme nucleare – mai mult decât estimările date de obicei în presă.

Sursa: adevarul.ro