Federația Rusă va putea folosi sistemul de apărare aerian la granițele dintre Belarus, Ucraina și statele Uniunii Europene. Președintele Vladimir Putin a introdus în Duma de Stat un proiect de lege cu privire la înțelegerea cu Belarusul care va permite folosirea mijloacelor de apărare aeriană la granițele cu Ucraina și statele Uniunii Europene.

Informaţia este confirmată de Duma de Stat, scrie RBC. Se menționează că Putin a introdus în parlamentul moscovit un proiect de lege privind ratificarea schimbărilor şi amendamentelor la înțelegerea cu Belarusul privind paza comună a graniței externe a Statului unional în spațiul aerian. Proiectul presupune și crearea unui sistem regional unic de apărare aeriană.

Un protocol în acest sens a fost semnat la 2 noiembrie 2016. Documentul presupune introducerea unor modificări în structura organizatorică a Forțelor Armate ale Federației Ruse și în procedura de utilizare a armelor și a echipamentelor militare în procesul de apărare aeriană.

În martie 2017, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a introdus anumite modificări la înțelegerea privind sistemul de apărare aerian comun cu Rusia. Documentul însă nu a fost publicat nici până azi.