De la începutul lunii august au început mișcări pe scară largă de trupe și tehnica militara ruseasca pe toată linia frontierei europene a Federației Ruse, de la coasta Mării Baltice din St. Petersburg, la malul Mării Negre în Crimeea, se spune într-un material redactat de grupul de investigații InformNapalm.

Pe 8 august 2017, locuitorul orașului Sevastopol (Crimeea), Maxim Maiorov, pe pagina sa de Facebook, a atras atenția asupra contextul istoric. El a explicat ca anumite manevre militare reprezinta pregătiri pentru agresiunea rusă împotriva statelor vecine:

„Printr-o stranie coincidență, războiul ruso-georgian din 2008 a fost precedat de manevrele militare din luna iulie ale forțelor armate ruse – “Kavkaz-2008”. De fapt, nu e nimic surprinzător. Manevrele militare sunt camuflajul perfect pentru desfășurarea contingentului necesar pentru participarea la un conflict armat. În 2014, Federația Rusă a arătat că exercițiile militare pot servi ca acoperire nu numai pentru pregătirea de război, dar, de asemenea, pentru războiul în sine. De aceea, fiecare manevra militara ruseasca este o potențială amenințare pentru țările vecine. Aceasta poate fi pur și simplu un exercitiu, dar poate fi si parte a unui plan de agresiune – deschisa sau hibridă. Următoarele exerciții rusești majore „Zapad-2017“ vor începe la granițele noastre în septembrie…”.

La rândul său, voluntarii grupului de investigații InformNapalm, care monitorizează rețelele sociale din Rusia, analizând fotografiile postate au constatat că, de la începutul lunii august 2017, a început o mișcare pe scară largă de tehnica militara ruseasca pe toată linia frontierei europene a Rusiei.

InformNapalm oferă o serie de marturii video si foto care detaliaza concluziile lor:

02.08.2017. Tehnica militara rusa la stația de cale ferată „Liski“, regiunea Voronej