Zbigniew Brzezinski, consilier pentru securitate al fostului președintelui american Jimmy Carter în timpul Războiului Rece, apreciază că lui Vladimir Putin trebuie să i se transmită clar de la Washington că invadarea țărilor baltice va declanșa un război.

„În ultimele luni din mandat, Administrația Obama ar trebui să transmită din nou Rusiei, în discuții private, că orice incursiune în statele baltice va însemna război. Să nu fie o amenințare, ci o simplă informație”, a scris Zbigniew Brzezinski, pe contul său de Twitter.

„Coşmarul este ca, într-o zi, Vladimir Putin să ocupe Riga (capitala Letoniei) şi Tallinn (capitala Estoniei), ceea ce nu i-ar lua decât o zi. Vom spune că este groaznic, că este şocant, dar cu siguranţă nu vom putea face nimic fără a risca provocarea unui potenţial război nuclear”, declara Zbigniew Brzezinski la începutul anului, reamintește Digi24.

Trebuie imaginată „o disuasiune”, partea rusă trebuie obligată să înţeleagă că va exista o reacţie din partea NATO. „Recomand prepoziţionarea de forţe” în ţările baltice, dar într-o manieră care să nu provoace Rusia, a subliniat el atunci.

La summitul NATO de la Varșovia, statele aliate au decis amplasarea a patru batalioane în Polonia și Țările Baltice, ca măsură de descurajare a oricărei potențiale amenințări din vecinătatea Alianței.